Izvor: B92, 17.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Berlinu srpska opozicija predstavljena kao ujedinjena

U Berlinu je u petak odrzan sastanak ministara spoljnih poslova SAD i Evropske unije sa liderima opozicije Srbije i crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem, koji je imao i odvojen razgovor sa americkim drzavnim sekretarom Madlen Olbrajt.

"Kako javlja specijalni izvestac Radija B2 92, na konferenciji za novinare, nakon sastanka, i Finski ministar inostranih poslova Tarja Halonen i drzavni sekretar Madlen Olbrajt rekli su da je na ovom skupu predstavljena ujedinjena srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opozicija. Na konferenciji je govorio i predsednik Crne Gore, Milo Djukanovic, kao i Vuk Draskovic. Javnosti je ovom prilikom upucena poruka da sankcije na vazdusni saobracaj i naftu ostaju na snazi do raspisivanja novih izbora, a da ce humanitarna pomoc za SRJ biti udvostrucena. Svi ucesnici izrazili su zadovoljstvo i rekli da je razgovor bio koristan, a za kvlafikaciju znacaja skupa upotrebljavane su i reci poput "istorijski". Novi sastanak bice odrzan pocetkom iduce godine, kada bi trebalo da dodje do konkretizacije brojnih planova, kako onih o prosirenja spiska gradova za humanitarnu pomoc, tako i mnogo ozbiljnijih o rekonstrukciji cele zemlje, kako je receno, u postmilosevicevoj eri.

Od ostalih desavanja na ovom skupu, treba istaci da se, na insistiranje srpske opozicije, g. Havijer Solana iako je bilo najavljeno, nije pojavio na samoj konferenciji.Vredno paznje je bilo i izlaganje g. Draskovica, koji je trazio ukidanje svih sankcija i postovanje rezolucije UN 1244. On je bio i jedini koji je govorio o situaciji u pokrajini.

Jedan od ucesnika konferencije, i predstavnika opozicije Zarko Korac je za B2 92 izjavio da su ocekivanja od ovog sastanka velika, da se ocekuje skidanje sankcija, ogromna humanitarna pomoc, ali, nazalost "svet u kome zivimo nije takav da donosi brzo odluke, a posebno ne one koje ga kostaju", zakljucio je on. "Mi smo ovde postigli promociju saradnje. Ovde su zapravo pored razgovora o buducoj saradnji, vodjeni razgovori i o nacinima da buduca demokratska Srbija nadje svoje mesto u Evropi. Nemacki ministar inostranih poslova Joska Fiser je na sastanku rekao da je pre nekoliko dana doneta odluka da se pocnu razgovori o prosirenju EU sa Rumunijom i Bugarskom. Zapitao se gde je tu SRJ i kako ce uopste Balkan da se integrise u Evropu bez Srbije i Jugoslavije. Mi, dakle pokusavamo ovde, da premostimo ogromnu izolaciju koju je izazvao Milosevic, a kojoj je potom Zapad doprineo - tako sto nam pripada veoma teska i nezahvalna uloga da se pokaze da postoje predstavnici demokratske Srbije koji mogu da sede sa predstavnicima Amerike i ujedinjene Evrope, a i da oni imaju svoje partnere u Srbiji", zakljucio je Korac.

Svoje utiske o sastanku za B2 92 preneo je i predsednik Demokratske stranke, Zoran Djindjic, koji je rekao da je veoma zadovoljan i objasnio: "Uspeli smo da dobijemo podrsku za dalju strategiju zapadnog sveta prema nasem regionu, a to je strategija ukljucivanje svih zemalja u te procese. Dakle da se dok Srbija ne dobije zvanicne predstavnike, ukljuce nezvanicni predstavnici. Pokusavamo da tragove prethodne politike kaznjavanja uklonimo, mada je to vrlo tesko. Drugi nivo razgovora odnosio se na konkretne projekte - neposrednu pomoc - humanitarnu i drugu. Pokusavamo da prosirimo pomoc na socijalno ugrozeno stanovnistvo u vidu lekova, odece, obuce. Takodje projekat koji se odnosi na izbeglice sa Kosova, projekat koji se odnosi na nezavisne medije i pravljenje jedne strucne infrastrukture u Srbiji za promenu vlasti. U svemu tome smo imali podrsku. Mislim da smo ostavili dobar utisak", ocenio je Djindjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.