Tužbe protiv Berluskonija i Đukanovića

Izvor: RTS, 23.Jan.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužbe protiv Berluskonija i Đukanovića

Zbog "osnovane sumnje da su naneli nesagledivu štetu energetskom sektoru Crne Gore", opozicioni Pokret za promjene najavio krivične prijave protiv Silvia Berluskonija i Mila Đukanovića.

Crnogorski Pokret za promjene (PZP) najavio je podnošenje krivične prijave protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića i premijera Italije Silvija Berluskonija, zbog "osnovane sumnje da su naneli nesagledivu štetu energetskom sektoru Crne Gore".

Krivičnom prijavom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja će biti podneta državnom tužiocu, biće obuhvaćeni i potpredsednik crnogorske vlade Vujica Lazović i doskorašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

"Postoje osnovane sumnje da će daljim delovanjem ta povezana lica bitno uticati na način valorizacije preostalih energetskih potencijala, kvalitet investicija u energetskom sektoru i moguću izgradnju hidrocentrala na Morači, čime bi se mogla dovesti u pitanju ekonomska stabilnost i energetska samoodrživost Crne Gore na duži rok", najveo je PZP.

"Sadašnja visoka i najavljenja još viša cena električne energije samo su jedna od negativnih posledica tajnih dogovora, protivzakonitih odluka i štetnih ugovora koje su kreirali, doneli i potpisali Đukanović, Berluskoni, Lazović i Vujović i sa njima povezana lica", ukazuje se u saopštenju koje je potpisao potpredsednik stranke Branko Radulović.

PZP smatra da će te posledice "vremenom biti sve intenzivnije i odraziće se na poskupljenje robe i usluga, standard građana, poslovanje privrednih subjekata, kapitalnu vrednost i poslovne efekte EPCG, punjenje budžeta i mogućnost trajnog gubitka EPCG".

Radulović ocenjuje da su Đukanović, Berluskoni i ministri Lazović i Vujović direktno učestvovali u kreiranju i sprovođenju plana preuzimanja crnogorskog energetskog potencijala od energetskog lobija u Italiji.

Energetski potencijal Crne Gore očito je pokušaj kompenzacije za šverc cigara i štetu koja je sa njim naneta Italiji, ocenjuje PZP.

U osnovanost indicija koruptivnih radnji povezanih lica koje navodimo potvrđuje pisanje italijanske štampe i istrage koju vodi Tužilaštvo italijanskog grada Peskare zbog sumnji u korupciju u Italiji i Crnoj Gori u vezi sa izgradnjom energetskog kabla, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.