Tajna Đukanovića riznice

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 08.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna Đukanovića riznice

Tvrdnje o privatnom bogatstvu Mila Đukanovića, premijera Crne Gore, ali i njegovih najbližih, brata Aca Đukanovića i sestre Ane Kolarović, uzburkale su tokom vikenda javnost. Grupa novinara angažovanih u Centru za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini, što je sarajevski ogranak Američkog centra za javni integritet, objavila je 4. juna tekst „Đukanovićeva Crna Gora porodični biznis”, u kome je iznet niz pojedinosti koje ni samog premijera nisu ostavile mirnim. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Tvrdnju da raspolažu porodičnom imovinom vrednom više od sto osamdeset miliona dolara, Milo Đukanović je u petak negirao i ocenio navode iz izveštaja kao ,,pucanj u prazno”, kao ,,laž" grupe stalnih, uzaludnih lovaca” na njegovo bogatstvo.

U svom komentaru on se ograničio na ocenu da grupa sarajevskih novinara nije bila inspirisana ideološkim ili političkim razlozima, već da iza njihovih navoda stoje ,,sitnošićardžijski interesi”, prenele su juče agencije.

Miranda Petručić, jedna od autorki izveštaja, oglasila se tokom vikenda na podgoričkoj televiziji ,,Vijesti”. Iznela je tvrdnju da su iznosi navedeni u izveštaju ,,tačni”, te da je ,,vrlo verovatno da su preniski”.

Bogatstvo samog Mila Đukanovića u tom izveštaju je procenjeno na 14,7 miliona dolara, prenela je Beta.

Petručićeva je juče pojasnila da su istraživanje sačinila tri novinara i dva urednika, koristeći se javnim dokumentima Uprave za nekretnine, Centralnog registra Privrednog suda u Podgorici, Centralne banke, Centralne depozitarne agencije i intervjua sa pojedincima čija su imena u izveštaju navedena.

Petručićeva tvrdi da su tražili i razgovor sa Milom Đukanovićem, da su više puta bili u kontaktu sa njegovim savetnikom za medije, ali da intervju tokom rada na izveštaju nije obavljen.

Možda i zato, juče se oglasio Đukanovićev savetnik za odnose sa javnošću Aleksandar Eraković. Tanjug je preneo njegovu ocenu da je nedavno objavljeni članak o bogatstvu premijera Crne Gore i njegove porodice „providna manipulacija”, a da su ,,reporteri totalni diletanti” koji su prilično neuko i neznalački „odradili posao za sitne pare”.

Sam Milo Đukanović se u petak, komentarišući sporni izveštaj, posredno obratio njegovim autorima sledećim rečima: ,,Nudim im unosniji aranžman, da ih poštedim dodvoravanja naručiocima. Neka pronađu to ’moje blago’ i predoče ga javnosti. Učiniće i meni i sebi. Prvo, red je da i ja kao ’vlasnik’ konačno vidim neku korist od tih silnih miliona. Drugo, spreman sam da ’poštenoga nalazača’ bogato nagradim”, ponudio je Đukanović.

U izjavi za podgoričku televiziju „Vijesti”, koju je juče preneo Tanjug, Miranda Petručić nije bila pokolebana. Prema njenim rečima, dokazana je „najvažnija stavka” iz njihovog izveštaja, a to je da Đukanovićeva porodica i poslovni partneri imaju većinski deo „u jednoj od najuticajnijih finansijskih institucija u Crnoj Gori”.

Jedna strana ovako – druga onako. Tajna Đukanovića blaga, čini se, još će potrajati.

Sl. Kljakić

[objavljeno: 08/06/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Procena bogatstva Mila Đukanovića verovatno preniska"

Izvor: Cafe.ba, 07.Jun.2009, 16:37

Autori priče Djukanovićeva Crna Gora porodični biznis Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu stoje iza svih detalja iznetih u tom izveštaju osim iza iznosa premijerovog bogatstva za koje kažu da najverovatnije prenisko procenjeno, izjavila je jedan od autora, Miranda Petručić za podgoričke...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.