Sud: Odšteta za Đukanovićevu sestru

Izvor: B92, 20.Jul.2013, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Odšteta za Đukanovićevu sestru

Podgorica -- Osnovni sud u Podgorici presudio je da su podgoričke Vijesti povredile čast i ugled sestre premijera Mila Đukanovića i advokatice Ane Kolarević.

Sud je dosudio 5.000 evra kao naknadu štete za pretrpljenu duševnu bol, objavio je ovaj list.

Sudija Miodrag Pešić je odluku doneo zbog teksta" i sestra najvišeg zvaničnika vlade primila mito", u kome su "Vijesti" prenele informaciju o tužbi koju je pred američkim sudom pokrenula tamošnja Komisija za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hartije od vrednosti.

U tekstu se navodi da je “Mađar telekom” pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa 7,35 miliona evra, kao i da je među njima "advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera".

Ime Ane Kolarević se ne pominje, ali je i njoj i sudu bila najspornija fotografija, koja uz naslov u “Vijestima”, kako je zaključio sudija, ne ostavlja sumnju da je sestra Mila Đukanovića korumpirana.

Kolarević je u odvojenim postupcima tužila izdavače “Vijesti”, “Dana” i “Monitora”, zbog serije tekstova u kojima se povezuje sa aferom "Telekom" i zatražila odštetu od po 100.000 evra zbog pretrpljene i buduće duševne boli

Nakon objavljivanja informacija o korupciji u Telekomu, Milo Đukanović je prvi u javnosti objavio da se verovatno radi o njegovoj sestri, ali je tvrdio da je američka tužba 'notorna glupost'.

Sudija je, kako se navodi, u presudi izrazio razumevanje za duševnu bol koju je Kolarević pretrpela, zaključivši kako novinari nisu dovoljno profesionalno postupili.

On ipak nije prihvatio zahtev Kolarevićeve da odšteta bude 100.000 evra, navodeći da je “odmeravajući visinu naknade za povređenu čast i ugled sud vodio računa da su oni nemerljivi u novcu”.

“Naknada štete je satisfakcija, a ne kompenzacija za tužilju...Dosuđeni iznos treba da pomogne tužilji da uspostavi prihičku ravnotežu koja joj je narušena trpljenjem duševnog bola,” piše u obrazloženju presude.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.