Šta je tačno rekao Đukanović pa je izazvao reakciju Beograda

Izvor: B92, 02.Sep.2020, 07:53

Šta je tačno rekao Đukanović pa je izazvao reakciju Beograda

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da ne može precizno da kaže zašto je izborni rezultat takav kakav je nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Međutim, on je istovremeno optužio predsednika Aleksandra Vučiha za, kako je rekao, jaku medijsko-političku agresiju Beograda, jer je, poručuje Đukanović, srpski predsednik davao jaku podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori, prenela je ganecija Tanjug.

"Verujem da primećujete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da od decembra, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, imamo jaku agresiju medijsko političku iz Beograda prema Crnoj Gori", rekao je sinoć Ðukanović u intervjuu za Njuz Adrija mediju.

Aktuelna politika Srbije i Vučić imaju, kaže, dve "problematične intencije":

"Žele da se mešaju u unutrašnju politiku drugih država i duga je da pokušavaju da relativizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u regionu", rekao je Ðkanović i dodaje da je "i jedno i drugo veoma pogrešno i veoma pogubno". Dodao je da je on upozoravao da je to , kako je rekao, "neodgovorno poigravanje sa duhom iz boce", čemu je i lično svedočio devedesetih kada je, kaže, "taj isti duh pušten iz boce I kada je proizveo jednu jednu nepodnošljivu mržnju".

Ponavljati takvu grešku, kaže Ðukanović, nakon nepunih 30 godina kasnije i "targetirati CG" kao što su tada "targetirani Hrvatska i Kosovo", kao i pretvarati Crnu Goru i Crnogorce u neprijatelje je izraz neodgovornosti. To, tvrdi, svedoči da se vodi jedna retrogradna pollitika Beograda prećutno podržana iz određenih, kako kaže, centara, koju je Beograd shvatio kao priliku da reaktuelizuje i reši srpsko pitanje u regionu.

To, prema Ðukanoviću, znači pokušaj izmene karaktera Crne Gore. Na opasku da se priča da je njemu Vučić pomagao, Ðukanović kaže: "To tvrde oni koji su dobili instrukciju za to, jer je bilo potrebno zakamuflirati stvarnu misiju oficijelne politike Beograda, a to znači da za promenu vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala deo planiranog srpskog sveta u trouglu Beograd - Republike Srpske i Podgorice".

Upitan da li će se to desiti, Ðukanović kaže da neće, jer se, dodao je, izborni rezultati menjaju i vara se, kaže, svako ko misli da će ovaj izborni ishod da znači neko radikalno usvajanje svih onih rešenja u koje veruje "dosadašnja opozicija a očekivana buduća vlast".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.