Izvor: B92, 06.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD odobrila 40 miliona dolara za pomoc Crnoj Gori

Americki Kongres odobrio je oko 40 miliona dolara za pomoc Crnoj Gori, saopstio je ministar finansija u americkoj Vladi, Loren Samers, koji se sreo sa predsednikom Republike Crne Gore Milom Djukanovicem. U petak uvece, Djukanovic je okoncao je zvanicnu posetu SAD, gde je boravio na poziv Medlin Olbrajt, drzavnog sekretara SAD. Sam Djukanovic je drzavnoj crnogorskoj televiziji rekao kako je razgovor bio prilika da zatrazi konkretnu ekonomsku pomoc za sprovodjenje reformi. Monetarni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Savet Crne Gore, koji je zasedao u petak uvece, odlucio da na odluku Narodne banke Jugoslavije o prekidu platnog prometa sa tom republikom odgovori selektivnim primanjem uplatnica iz Srbije. "Sve uplate iz Srbije bice proverene i ako je rec o normalnim uplatama one ce se prosledjivati korisnicima. Sve sto procenimo da predstavlja upad u nas platni sistem necemo proslediti", izjavio je direktor Zavoda za platni promet i clan Monetarnog saveta Crne Gore Dimitrije Vesovic. Zagrebacki dnevnik "Vecernji list" pise u subotu da je na dubrobacki aerodrom Cilipi u petak rano ujutro sleteo holandski avion "Airbus 300", sa 34,5 tona nepoznatog tereta za Crnu Goru. Taj dnevnik pise, pozivajuci se na nezvanicne informacije, da je roba iz aviona prebacena u dva tegljaca sa crnogorskim oznakama, koji su, uz policijsku pratnju, otisli u Crnu Goru. "Vecernji list" navodi da je holandski avion, najverovatnije, dovezao nemacke marke.

Crnogorski ministar privrede Vojin Djukanovic upozorio je na mogucnost da dvovalutni sistem u Crnoj Gori postane jednovalutni. "Ukoliko Srbija ne ukine odluku o ukidanju platnog prometa sa Crnom Gorom, lako se moze desiti da nas dvovalutni sistem predje u jednovalutni", rekao je Djukanovic u razgovoru sa predstavnicima rukovodstva i privrednicima Mojkovca. On je ocenio da je uvodjenje paralelne valute u Crnoj Gori samo verifikacija postojeceg stanja i dodao da ce biti dosta problema u primeni. Crnogorski ministar za turizam Vladimir Mitrovic ocenio je da ce platni promet izmedju Srbije i Crne Gore biti ukinut "samo na papiru". U izjavi nemackim novinarima Mitrovic je u petak uvece u Budvi rekao da ce se situacija sa prekidom platnog prometa izmedju Srbije i Crne Gore zavrsiti kao i sa Republikom Srpskom. Prosvetni radnici u bjelopoljskim osnovnim skolama primili su u subotu oktobarske plate u nemackim markama, receno je agenciji Beta u ekspozituri crnogorskog Zavoda za obracun i placanja. Dok su u vecini prodavnica u Bijelom Polju cene istaknute i u dinarima i u markama, na jednoj od benzinskih pumpi u tom gradu od subote se gorivo i ostala roba prodaju iskljucivo za devize. Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore Dusko Lalicevic izjavio je da jos nije sigurno da ce sledeca primanja crnogorskih penzionera biti isplaceno u devizama. "Penzijski fond i Vlada Crne Gore cine ozbiljne napore da se obezbede devize za narednu isplatu, o cemu ce osiguranici blagovremeno biti obavesteni", rekao je Lalicevic podgorickoj "Pobjedi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.