Reakcije na Đukanovićevu izjavu

Izvor: RTS, 18.Maj.2011, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na Đukanovićevu izjavu

Izjava Mila Đukanovića da se zalaže za jedinstvenu samostalnu crnogorsku pravoslavnu crkvu izazvala je brojne reakcije političke javnosti u Srbiji.

Država i crkva su odvojene i ne postoji razlog za mešanje u rad bilo koje, pa ni Srpske pravoslavne crkve. Tako je srpski ministar vera i dijaspore Srđan Srećković prokomentarisao izjavu lidera crnogorske Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitropolija crnogorsko-primorska "deluje sa stanovšta usaglašenih interesa sa srpskim državnim interesom".

"Srbija se u verska pitanja ne meša, niti će se mešati, jer je za nas princip verskih sloboda neprikosnoven", istakao je Srećković novinarima na skupu "Vera i pravo".

Srećković je rekao da se nada da je prošlo vreme u kojem je politika uticala na crkveni život i da će i u Crnoj Gori važiti isti princip kao i u Srbiji.

"Verujem u nastavak dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom, jer su Srbija i Crna Gora bile partneri vekovima, bez obzira na to da li su pod istim zajedničkim krovom ili ne, i da ovakva pojedinačna pitanja neće uticati na odnos dve zemlje", ocenio je ministar vera.

Ministar vera Srđan Srećković naveo je da mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije nije zvanično tražio da se Mitropolija crnogorsko-primorska izbriše iz registra verskih zajednica Srbije.

Mitropolit Amfilohije rekao je ranije da će od Ministarstva vera Srbije tražiti da iz registra verskih organizacija u toj zemlji "briše" Mitropoliju crnogorsko-primorsku, ako se i ona nalazi u registru u Srbiji.

Lider vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je juče da će cilj te partije biti objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu, organizacionu celinu.

Đukanović je rekao da je to predviđeno novim stranačkim programom koji će biti usvojen na kongresu partije, 21. maja.

Partije o odnosima Srbije i Crne Gore 

Predstavnici većine parlamentarnih stranaka odbacili su tvrdnje Mila Đukanovića da Srbija ne gleda blagonaklono na nezavisnost te države.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić istakao je da Đukanović, očigledno, nakon popisa stanovništva u Crnoj Gori, ima unutrašnjih problema, "pa težište odgovornosti svesno prebacuje, po ko zna koji put, na Srbiju".

"Bilo bi bolje da Đukanović analizira blagonaklonost građana Crne Gore prema politici koju personifikuje", rekao je Ružić.

Poslanik URS-a Vlajko Senić smatra da su odnosi Srbije i Crne Gore dobri, ali da bi mogli biti i bolji i da ne postoji nijedan razlog koji bi bio prepreka najboljim mogućim odnosima dve države.

"Da li ima nekih pojedinaca koji ne gledaju blagonaklono na Crnu Goru - predpostavljam da ima. Predpostavljam da i u Crnoj Gori ima pojedinaca koji ne gledaju blagonaklono na Srbiju, ali mislim da je to periferija i da to ne može da se veže za državu", ocenio je Senić.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković smatra da odnose dve zemlje najviše opterećuju neslaganja još iz zajedničke države, a kasnije, nakon razdvajanja, između pojedinaca i političkih stranka.

Srbija nema negativan stav

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izneo je lični stav da crnogorske vlasti imaju neodoljivu želju da udalje Srbiju i srpski narod od Crne Gore i njenog naroda.

Aligrudić je podvukao da ne postoji nikakav negativan stav Srbije, već samo "neblagonaklon odnos vlasti te zemlje prema Srbiji i svemu što je srpsko".

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović uveren je da priča o tome da Srbija ne gleda blagonaklono na Crnu Goru, ili neke druge priče, imaju samo jedan jedini cilj - da se opravda sve ono što je do sada radio režim u Crnoj Gori.

Todorović je rekao da je, takođe, jedan od žestokih udaraca koji se nanosi srpskom narodu, pokušaj stvaranja nezavisne crnogorske crkve.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, međutim, smatra da Đukanovićevu poruku treba ozbiljno shvatiti, jer ona ostavlja prostor za ozbiljno partnerstvo, pošto mnogo toga Beograd i Podgorica treba da urade, "kako bi se afirmisale vrednosti koje su marginalizovane politikom nacionalizma i konstantnog konflikta".

Poštovanje pravnog kontinuiteta

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić nije želeo da komentariše stav partijskog vrha Crne Gore o jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi u toj državi, ali je rekao da se on zalaže za poštovanje pravnog kontinuiteta i subjektiviteta svih crkava i verskih zajednica.

"To podrazumeva da one crkve i verske zajednice koje su kroz pravne sisteme, određene zakone delovale u prošlosti, potpuno imaju pravo, istorijsko i sadašnje i buduće, da deluju u tom pravcu", rekao je Zilkić pred početak sastanka ministra Srđana Srećkovića sa predstavnicima crkava i verskih zajednica tokom skupa "Vera i pravo".

Zilkić je rakao da su u islamskoj zajednici nastale neke nove organizacione strukture, koje nemaju pravni kontinuitet i subjektivitet iz prošlosti, što se pokazalo kao nešto što nije dobro i što je izazvalo podele i sukobe tokom prošlog vremena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.