Puhovski: Đukanović sve slabiji

Izvor: RTS, 20.Jan.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puhovski: Đukanović sve slabiji

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da će se premijer Crne Gore Milo Đukanović uskoro povući sa političke scene pod pritiscima međunarodne zajednice.

Crnogorski premijer Milo Đukanović se povlači sa političke scene zato što mu je ponestalo snage da se nosi sa pritiscima međunarodne zajednice, smatra profesor političke filozofije na Zagrebačkom univerzitetu Žarko Puhovski.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Puhovski je za podgorički dnevnik "Vijesti" rekao da nije bilo dovoljno to što se Đukanović svojevremeno distancirao od ratne politike Slobodana Miloševića već da je trebalo da se izjasni i o vlastitoj odgovornosti u tom periodu.

Upitan kako vidi Crnu Goru posle odlaska Đukanovića, Puhovski je odgovorio da će "gotovo sve posledice Đukanovićevog odlaska biti pozitivne osim jedne, a to je da će ostati druga liga njegovih političara u igri, a možda i na vlasti".

"Mislim da je dobro za svaku zajednicu da posle gotovo 20 godina ode čovek koji je vodio to društvo, jer naprosto nije zdravo da toliko dugo isti čovek vodi državu, bez obzira na njegove uspehe koji se ne mogu zaboraviti. Ipak, Crnoj Gori u ovom trenutku preti opasnost od ljudi koji su na Đukanovićevom tragu, ali manje sposobni od njega", rekao je Puhovski.

Puhovski, jedan od osnivača prve jugoslovenske alternativne političke organizacije - Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu 1988. godine i Hrvatskog helsinškog odbora, smatra da se Crna Gora ponaša na način kao što je to činila Austrija posle Drugog svetskog rata, predstavljajući se kao žrtva Miloševićeve politike.

"Crna Gora predstavlja sebe isključivo kao žrtvu politike koja je bila uzrok balkanskih ratova početkom devedesetih godina prošlog veka", rekao je Puhovski. 

"Kao što je Austrija nakon Drugog svetskog rata želela da se prikaže žrtvom Adolfa Hitlera, kao da njeni stanovnici nisu učestvovali u invazijama, tako i Crna Gora danas pokušava da se predstavi žrtvom Slobodana Miloševića, kao da mnogi Crnogorci nisu učestvovali u zabranjenim akcijama", rekao je Puhovski, pominjući u tom smislu napad JNA na Dubrovnik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.