Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebacuje loptu u susedno dvorište

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je juče da su odnosi Crne Gore i Srbije na „nedopustivo niskom nivou“ i da Beograd do sada „nije izrazio spremnost“ da prihvati novog crnogorskog ambasadora.

- Sve dok Srbija ne kaže da je ambasador Crne Gore dobrodošao, ovde neće biti pokrenuta procedura za njegovo imenovanje - kazao je Đukanović u intervjuu agenciji Beta.

On je rekao da su priznanje Kosova od strane Vlade Crne Gore i, kako je ocenio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „izgnanstvo“ crnogorskog ambasadora iz Beograda, pogoršali odnose dve države „otopljene“ posle odlaske vlade srpskog premijera Vojislava Koštunice.

Ukazujući da postoji „izuzetno veliki“ prostor za intenziviranje saradnje sa Srbijom, posebno u ekonomiji, crnogorski premijer je poručio da je zvanična Podgorica „spremna za unapređenje odnosa onoga trenutka kada Srbija uradi ono što je neophodno“.

- Mi želimo dobre odnose sa Srbijom, ali ne želimo da je molimo da prihvati našeg ambasadora - precizirao je Đukanović.

Povodom ocene ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da razgovore o dvojnom državljanstvu treba nastaviti na višem nivou, on je ocenio da taj stav „daje nov, negativan ton i sugeriše izvesnu zadršku u odnosu na ono što su bili dogovori dva ministra“.

Đukanović je najavio i da će diplomatski odnosi Podgorice s Prištinom biti uspostavljeni u doglednoj budućnosti, posle čega sledi utvrđivanje modela predstavljanja.

- Hoće li biti na nivou ambasade, kroz instituciju rezidentnog ili nerezidentnog ambasadora, ili na neki drugi način, tek treba da utvrdimo.... Crna Gora nije Amerika i ona ne može da ima ambasadore i konzule svuda u svetu. Region je, bez sumnje, jedan od naših prioriteta i Kosovo će doći na red, ali procenjujući šta su sada naši prioriteti, u kontekstu evropskih integracija - objasnio je Đukanović.

koliko sam ja shvatio Srbija treba da zamoli Montenegro, (tako oni sami sebe zovu), da im oprosti .

Arogantno, diletantski i nediplomatski stav Đukanovića - tipično za njega! U tome ničeg nema novog, sem što pokazuje njegovu ogromnu nervozu zbog stanja odnosa sa Srbijom, koji mu ne idu na ruku. Servilnim slušanjem naloga Zapada, koji ga ima u šaci, doveo je sebe u ćorsokak u odnosima sa zvaničnim Beogradom. Ovo je sada pokušaj da, s jedne strane, prebaci odgovornost na Srbiju (eto, ja bih hteo dobre odnose, ali oni neće), a da, sa druge strane, privoli svoje mentore da pritisnu njegove parnjake u Srbiji, kako bi mu dali više prostora za disanje. Očekujem da će se odmah neko od zvaničnika u Beogradu založiti za popuštanje odnosa sa Podgoricom, ne zbog Đukanovića, već "zarad Srba u CG"!? Onaj u vlasti Srbije ko to uradi sada, pred izbore u CG, učiniće ogroman poklon Đukanoviću i povećati njegove šanse da pobedi. Naravno, taj nazovi "ljubitelj" braće Srba u CG učiniće to isključivo zbog izričitog naloga Amerikanaca, a ne zato što se, kao, bori za "vaskoliko Srpstvo".

Milo,on nije nikakav politicar.On je obrazovani lopov i ulicar koji je rasturio ono sto se nije smelo rasturiti.Alal mu vera,junacki nema sta.Kad ga njegov vlastiti narod trpi nek uziva.Mi sa njim nikad vise,past ce oni na niske grane pa ce onda biti kuku sta nam se desi.

Uh bre Djukanovic se mnogo smrzo zbog odnosa Beograda:-) Svake godine se seti da uopste postoji taj problem:-)

Nije se valjda podiga sa fotelje da se lopta:)

Ne mogu da verujem.

A sto se mi "loptamo" sa njim, to mi je nejasno, valjda imamo pametnijeg posla, da gledamo u reku ili zmurimo u magli :)

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.