Izvor: B92, 25.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Podela Kosova je prošlost"

Podgorica -- Premijeri Crne Gore i Albanije, Milo Đukanović i Salji Beriša, ocenili su u Tirani da podela Kosova nije prihvatljivo rešenje.

"Ta priča je prošlost", preneli su podgorički mediji ocenu Đukanovića i Beriše. Beriša je rekao da podela Kosova nije cilj međunardne zajednice i da to nije u interesu nijedne zemlje u regionu. "Oni koji govore o podelama po etničkim šavovima ili su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beznadežno naivni, ili neodgovorni", prenesene su reči Đukanovića.

Beriša je zahvalio Đukanoviću za doprinos jačanju odnosa Albanije i Crne Gore čemu je, kako je preneto, doprinelo i to što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

Dva premijera su konstatovala da su odnosi njihovih zemalja dobri. Albanija i Crna Gora, kako je navedeno, imaju zajedničke projekte razvoja u turizmu, energetici i izgradnji puteva.

Đukanović i Beriša su ocenili i da Albanci u Crnoj Gori uživaju sva prava.

Premijeri su istakli rešenost svojih zemalja da postanu članice NATO-a i EU.

DPS: Priznanje Kosova otreznilo opoziciju

Funkcioner vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ocenio je danas da je priznanje nezavisnosti Kosova "otreznilo" prosrpsku opoziciju i da je zato ona najavila osnivanje nove stranke.

"Priznanje Kosova je radikalna situacija koja ih otreznila, a na to je uticao i za njih nepovoljan ishod lokalnih izbora u Kotoru", rekao je Vuković agenciji Beta, reagujući na najavu da će se parlamentarna koalicija Srpska lista transformisati u partiju sa novim imenom i profilom.

Funkcioneri opozicione Srpske narodne stranke (SNS) su osnivanje te partije najavili mnogo pre parlamentarnih izbora koji će biti održani krajem 2009. godine i naveli da će to biti stranka "sa novim imenom i profilom".

Prema objašnjenju Vukovića, koji je predsednik poslaničkog kluba DPS-a, za tu stranku će biti lakše da se pripremi za nove izbore ako se "uozbilji" opozicija.

"Situacija će biti izvesnija, čistija. DPS neće morati više da se bavi dokazivanjem da je loša politika ako se ne glasa za sopstvenu državu, ako se ne prihvata nezavisna država", rekao je Vuković.

Komentarišucći izjavu potpredsednika SNS-a Slavena Radunovića agenciji Beta da ta partija "priznaje" Crnu Goru kao suverenu državu, Vuković je ocenio da se "ne mogu zaustaviti zakonomerni procesi".

Prema rečima Vukovića, SNS i još neke partije su pokušavale da posle referenduma o nezavisnosti Crne Gore "ekvlibristikom, demagogijom, zloupotrebom istorije, populizmom, navodnom brigom za nacionalne kolektivitete" opravdaju svoje političke stavove protiv suverenosti države.

"Kada je ceo svet priznao Crnu Goru, kada su izgubili toliko izbora, kada je priznato Kosovo, a Crna Gora se nije podelila, kada su doživeli fijasko i na lokalnim izborima u Kotoru, te partije su shvatile da se moraju vratiti Crnoj Gori", rekao je Vuković.

On je dodao da je na drugačije ponašanje prema suverenosti Crne Gore uticalo i to što je prosrpska opozicija "izgubila logistiku u Beogradu, izborom proevrospke vlade, koja nema, bar da je vidljivo, interesa da podržava opstrukcije u susednim zemljama".

Međutim, priznanje Crne Gore kao suverene države, od strane SNS, još ne znači da će se tako brzo promeniti njihov stvarni odnos prema državi, ocenio je Vuković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.