Ostavka puna nedoumica

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka puna nedoumica

Povlačenje Mila Đukanovića otvorilo je pitanje uzroka takve odluke. Dok jedni smatraju da je razlog ostavke na dvodecenijsku vladavinu pritisak Unije, drugi tvrde da se Đukanović povlači zbog biznisa, koji mu je doneo milione. Analitičari ne odbacuju ni mogućnost da se 2013. godine Đukanović ponovo kandiduje za predsednika.

Drugo povlačenje Mila Đukanovića sa državnih funkcija za dvadeset >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina na vlasti, glavna je tema u regionu, kojom se bave i svetski mediji. Evropski komesar za proširenje Štefan File odaje mu priznanje za uspešno usmeravanje zemlje na putu ka Uniji.

Crnogorska opozicija tvrdi da je ostavkom premijera pala Vlada. Opozicija traži parlamentarne izbore koji bi, kako kažu, prvi put mogli da se organizuju na pošten način. Vladajuća koalicija tvrdi da je Vlada stabilna i poručuje opoziciji da pažljivije čita Ustav.

Od činjenice da Milo Đukanović odlazi sa državne funkcije, mnogo je značajnije pitanje zašto to čini. Opozicija ne veruje Đukanoviću da nije bilo pritisaka sa strane.

Nebojša Medojević lider Pokret za promjene kaže da je duži period u kontinuitetu informisao crnogorsku javnost o nedostatku političke volje da se Vlada Crne Gore obračuna sa organizovanim kriminalom.

Medojević kaže da je upozoravao na realne opasnosti koju taj kriminalima na stabilnost i bezbednost celog Zapadnog Balkana.

Taj kriminal je, smatra Medojević, nastao u Crnoj Gori, a proširio se i postao "balkanska konfederacija organizovanog kriminala".  Njegov zaključak je da je, zbog takvih okolnosti Đukanović morao da se povuče sa političke scene.

Biznis plan?

Spekuliše se i da se Đukanović povlači zbog biznisa, kojim se bavio pre četiri godine, kada se prvi put povukao s mesta premijera, a koji mu je dobro išao. Uvećanje njegove imovine, za samo 17 meseci odsustva iz vlasti, meri se milionima evra.

Druga pretpostavka je da se povlači zbog toga što ne želi da bude na čelu vlade kada borba protiv kriminala i korupcije, koju traži Evropska unija, dođe i do nekih njegovih prijatelja.

Analitičar Marko Nikolić smatra da Đukanovićevo povlačenje nije lična odluka, već deo napora Unije da se srede stvari na Zapadnom Balkanu.

"U Crnoj Gori to je napor da se malo srede prilike i odnosi između političke elite, organizovanog kriminala, korupcije", kaže analitičar Milan Nikolić.

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da u Italiji postoji ozbiljan dosije protiv Mila Đukanović koji uvek može "da se potegne kad je potreban pritisak".

Drugi predsednički mandat?

Kao treći razlog Đukanovićevog povlačenja pominje se i želja da, u godinama u kojima će biti neophodne nepopularne mere, sačuva popularnost, kako bi se 2013. godine drugi put kandidovao za predsednika.

Analitičar Čedomir Antić smatra da, ako situacija bude ista kao i prethodnih godina, odnosno 2006, 2007 i 2008. godine,  2013. godine može se očekivati kandidovanje "jednog novog čoveka koji se tek drugi put kandiduje za predsednika Republike, a pet puta je bio premijer, što ga samo preporučuje"

Postavlja se pitanje i da li je reč samo o kozmetičkim promenama i vladavini iz senke, jer Đukanović ostaje lider DPS-a. Analitičar Milan Nikolić smatra da to biti jasno u vremenu koje sledi.

"Sad Đukanović pokušava da preko svojih ljudi koje ostavlja na rukovodećim mestima i zadržavajući lidersko mesto u partiji negde nastavi svoj uticaj, a sasvim je sigurno da EU to ne želi, videćemo kakav će rezultat iz toga proizaći", kaže Nikolić.

Odlazak Mila Đukanovića sa državne funkcije, ocenjuju analitičari, stvara osnovu za još bolje odnose Srbije i Crne Gore.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.