Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija optužuje Đukanovića da od opštine Tuzi pravi Bujanovac

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Dok građani Malesije poručuju crnogorskoj vlasti da nipošto neće odustati od zahteva da Tuzi postanu opština, funkcioner Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović kaže da se premijer Milo Đukanović igra vatrom kada „obećava Albancima u Crnoj Gori opštinu Tuzi, da bi ih zatim svaki put prevario”.

Pre četiri dana stotinak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << građana u Tuzima, sa stopostotnim albanskim življem, protestovalo je ispred zgrade opštine kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom vlasti koja, kako su rekli, „diskriminiše Albance i ostale građane u Crnoj Gori”.

Organizatori protesta, Demokratski forum za integracije, uz podršku Demokratskog saveza iz Malesije, saopštio je da protestom još jednom upozoravaju vlast da ne zaboravi da je Crna Gora zahvaljujući njima postala suverena i da su, kako je kazao njihov predstavnik Besnik Đonaj, „strpljivo čekali i pokušavali da kroz institucije sistema rešavaju svoje probleme u domenu ljudskih, ekonomskih i socijalnih prava, za šta očigledno ne postoji politička volja”.

„Poslednjih 25 godina ova vlast raznim metodama zloupotrebljava građane Malesije dajući razna obećanja. I dalje sve je na obećanjima”, kaže on. „Ovo je samo početak još masovnijih protesta i demonstracija koje će tek uslediti. Mi ne želimo ni manje ni više nego da budemo ravnopravni sa ostalim građanima Crne Gore.”

Na protestu u Tuzima bile su istaknute albanska zastava, zastava SAD i zastava Kosova. Jedino nije bilo crnogorske zastave, a organizatori kažu da je to bio „još jedan način da pokažu, iako su kroz istoriju mnogo pružili Crnoj Gori, da su diskriminisani u državi u kojoj žive”.

Milo Đukanović se igra vatrom. Obećavati godišnje jednom ili više puta Albancima u Crnoj Gori opštinu Tuzi, za ovu ili onu političku uslugu, varati ih i svaki put prevariti, znači praviti opasnu temu od regularne i uobičajene”, navodi Danilović. „Demokratska partija socijalista (DPS) od opštine Tuzi pravi Bujanovac – latentno separatističko jezgro. I da se razumemo, stvara ga vlada DPS-a.”

On ne razume zašto Albanci ne bi dobili opštinu Tuzi kada je to omogućeno Petnjici i Gusinju.

On ocenjuje da će građani sve agilnije tražiti obećano, i to sa simbolikom Albanije, jer, pita se Danilović, „zašto da Tuzani ne dobiju opštinu u državi, a bili su neophodni za državu”.

„A ako u Đukanovićevoj Crnoj Gori slavite slavu, svadbu ili pobedu sa srpskom trobojkom, koja je do juče bila i crnogorska, opasniji ste nego ako tražite opštinu sa zastavom druge države”, dodaje Danilović. „Nema druge nego da ubeđujemo nepopravljive zaljubljenike u crveno, plavo, beli trikolor da ne iritiraju – tražite opštinu pa mašite onda kako i čime vam volja.”

Poslanik DPS-a Nikola Gegaj, inače Albanac, kaže da u međunarodnoj zajednici Crnu Goru doživljavaju kao primer poštovanja univerzalnih principa u oblasti zaštite manjinskih prava, pa i prava Albanaca.

„Pošto se demokratija jedne države meri pravima manjinskih naroda u njoj, onda sam više nego siguran da će Crna Gora u budućnosti biti lider na zapadnom Balkanu. Takođe, moram reći da su DPS i Milo Đukanović, kao njen lider, iskreni prijatelji Albanaca u Crnoj Gori i regionu”, rekao je Gegaj i podsetio da je to „pokazano na delu više puta”. „Od pohoda ekstremnih snaga 1998. prema Tuzima, pa preko spasavanja 100.000 Albanaca koji su novi dom našli u Crnoj Gori, a bili su prinuđeni da napuste svoja ognjišta zbog politike Slobodana Miloševića, do priznavanja nezavisnosti Kosova.”

Novica Đurić

objavljeno: 09.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.