Izvor: B92, 27.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O priznavanju nezavisnosti Kosova

Podgorica, Berlin, Sofija -- Milo Đukanović demantovao da je najavio da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosova, kako su preneli pojedini mediji.

Neke agencije objavile su danas da je predsednik vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista u intervjuu sarajevskoj "Hajat" televizji u subotu uveče najavio da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosova, ako to učini Evropska unija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Đukanović je ponovio poznati stav Crne Gore da će slediti politiku Evropske unije, ali i istakao da "svakako neće žuriti sa priznanjem nezavisnosti", čije proglašenje najavljuje Vlada u Prištini.

Lider DPS-a je rekao da je Crna Gora zainteresovana za postizanje održivog rešenja kosovskog pitanja, koje će garantovati stabilnost regiona, naglašeno je iz kabineta Đukanovića za agenciju Tanjug.

Dodaje se da je on ocenio da "sada treba pristupiti konačnom dizajniranju rešenja za Kosovo i treba se potruditi da se postigne održivo i obostrano prihvatljivo rešenje".

"U razgovoru sa međunarodnim saradnicima svima skrećem pažnju da rešavanjem tog pitanja ne smemo ostaviti bilo kakav prostor za obnovu ideja o stvaranju nekih velikh država kroz objedinjavanje po etničkom principu. To apsolutno ne smemo dozvoliti jer rane iz tih tema još su sveže i na ovom prostoru, i u sećanju Evrope", kazao je Đukanović.

Bivši crnogorski premijer je u intervjuu sarajevskoj televizji istakao ulogu Srbije i njen značaj za stabilnost u regionu i ocenio da ona može predvoditi integracije svih zemlaja Zapadnog Balkana u EU.

U tom kontekstu, on je ukazao da "Crnoj Gori ne pripada uloga barjaktara kada je nezavisnost Kosova u pitanju" i naglasio da "Crna Gora neće žuriti da ga prizna".

On je podsetio da se "Crna Gora nedvosmisleno založila za to da rešenje za Kosovo bude dogovoreno između dve strane, ali isto tako tvrdila da je vreme za rešavanje kosovskog problema uverena da nema nikakvog smisla dalje jaloviti to pitanje odnosno odlagati rešenje".

"Jer pokazalo se svih ovih godina od 1999. kada je SR Jugoslavija prošla korz sukob sa NATO savezom, da protok vremena samo sužava manevarski prostor za optiranje različitih rešenja za kosovski problem", naveo je Đukanović.

On je podsetio da je Crna Gora po pitanju Kosova uvek upućivala izbalansirane poruke "ne zbog dopadljivosti našeg diplomatskog žargona, već zbog svoje specifične unutrašnje političke situacije".

"Verujemo da Crna Gora, kao i svaka druga država regiona rešavanju kosovskog i svih drugih problema na Balkanu najbolje može pomoći ako sama čuva svoju stabilnost", kazao je Đukanović.

"Na taj način doprinećemo učvršćivanju regionalne stabilnosti i stvaranju slike o Balkanu, koja će dati neke pouzdanije garancije svim ključnim međunarodnim političkim i ekonomskim faktorima, koji razmišljaju o našem reegionu", kazao je lider DPS-a.

Reagujući na prvobitnu medijsku interpretaciju Đukanovićevog intervjua, portparol D S S Andrija Mladenović izjavio je da "niko ne sumnja u spremnost i angažovanost Mila Đukanovića da podrži razbijanje Srbije od strane albanskih separatista".

On je Tanjugu kazao da "očekivana najava Mila Đukanovića da će Crna Gora nelegalno priznati lažnu državu Kosovo predstavlja jasnu poruku Crne Gore" i dodao da će "Srbija adekvatno odgovoriti Crnoj Gori na njeno priznanje lažne države koju albanski separatisti spremaju da proglase jednostrano".

Štajnmajer najavio da će Nemačka priznati Kosovo

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer najavio je danas da će Nemačka priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

U intervjuu za Nemački radio, Štajnmajer je rekao da je Nemačka spremna na taj potez Prištine i da Berlin "nema iluzija znajući da rešenja za koja se nadao da će se ostvariti pregovaračkim putem više ne mogu da se postignu".

"Zato ćemo se u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova ponašati kao i velika većina zemalja Evropske unije", rekao je Štajnmajer.

Na opasku da ta većina zemalja teži ka priznavanju Kosova, Štajnmajer je rekao da se "ne ponaša obazrivo zato što ne zna šta će Nemačka učiniti već zato što, imajući u vidu trenutnu situaciju u Srbiji, stanje ne treba da se još otežava".

"Zato imajte razumevanja da ne želim da dajem dalje najave, ali svakako dobro znamo šta treba činiti", rekao je šef nemačke diplomatije.

Kao značaj doprinosa nemačke politike Štajnmajer je naveo to što Berlin tokom pregovaračkog procesa nije davao nikakve najave u vezi sa daljim koracima koje namerava da preduzme u vezi sa Kosovom.

"Mi nismo do sada postavljali hipotetička pitanja. Za razliku od prakse koja je upražnjavanja u nekim drugim glavnim gradovima, mi nismo ni izjavama u nevreme dolivali ulje na vatru", rekao je ministar.

"Ali, mi više nismo u stanju da zaustavimo istoriju, već moramo da zauzmemo stav prema onome što će se sada dogoditi i mnogo toga govori u prilog tome da ćemo uskoro doživeti proglašenje nezavisnosti Kosova", naveo je Štajnmajer.

"Bugarska neće odmah priznati nezavisnost"

Bugarska neće odmah priznati nezavisnost Kosova, izjavio je danas u Sofiji bugarski predsednik Georgij Prvanov i založio se da EU zauzime zajednički stav po tom pitanju.

"Bugarska neće biti među zemljama koje će odmah priznati nezavisno Kosovo", rekao je Prvanov na konferenciji za novinare povodom prve godišnjice vlade.

"Želimo da EU zauzme jedinstven stav o Balkanu. Potrebno je rešenje koje garantuje stabilnost regiona, uključujući i dobrosusedske odnose", rekao je bugarski premijer.

Na sutrašnjem sastanku ministara inostranih poslova EU u Briselu biće reči, između ostalog, i o stavu Unije o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

Prvanov se u tom smislu založio da pitanje statusa Kosova ne izazove razmimoilaženja unutar Unije kao što je to bilo u slučaju američke intervencije u Iraku 2003.

Prvanov je istakao "punu podršku Bugarske evropskoj perspektivi Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.