Dan: Rif lobira za Mila Đukanovića

Izvor: Blic, Tanjug, 08.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan: Rif lobira za Mila Đukanovića

Crnogorska vlada angažovala je poznatog vašingtonskog lobistu i advokata Pedža Rifa za promovisanje politike Demokratske partije socijalista i njenog lidera Mila Đukanovića u SAD, posle izbora Baraka Obame za američkog predsednika, piše podgorički dnevni list "Dan".

Pozivajući se na informaciju francuskog instituta za političke studije Intelidžens onlajn (IOL), "Dan" navodi da je da je Rif >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istovremeno albanski lobista koji je značajno pomagao ulazak Albanije u NATO.

Dodaje se i da je Rif ličnost koja ima jake pozicije pri novoj američkoj administraciji i da Crna Gora mora brzo da uspostavi veze sa Obaminom administracijom. List prenosi da je Rif praktično već od januara vodeći zaštitnik crnogorskih interesa u zvaničnom Vašingtonu.

Kako je preneo "Dan", IOL ukazuje da je Rif bio lobista za interese Albanije, Litvanije i Slovačke, kao i da će pored promocije spoljne politike on pomagati i vladajuće crnogorske političke elite da zemlju uvedu u NATO.

Ne navodi se, dodaje podgorički dnevnik, koliku je sumu vlada Crne Gore platila Rifu da zastupa njenu poziciju u centru svetske političke moći, ali se navodi da je prema podacima iz 2004. godine Univerzitet Kolorado te godine njegovoj firmi za konsultantske usluge platio 145.000 dolara.

Podseća se da je proteklih godina cena lobiranja značajno porasla.

Rif je dobre odnose sa američkom administracijom zadržao iz ranijeg vremena, a bio je i član američkog komiteta za NATO, koji je u stvari organizacija na čijem je čelu konzervativni republikanac Brus Ddžekson, prenosi podgorički list.

Rif je bio savetnik u kabinetu bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i prvi asistent kongresmena Tima Virta, koji je podržao položaj Oslobodilačke Vojske Kosova tokom NATO napada na SRJ.

Uz rukovođenje svojom lobističkom firmom, Rif je partner u moćnoj advokatskoj kompaniji "Katler i Stenfild" iz Vašingtona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.