Milo za crkvu na liniji državnih interesa

Izvor: Vesti-online.com, 23.Maj.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milo za crkvu na liniji državnih interesa

Milo Đukanović tvrdi da se njegova Demokratska partija socijalista ne meša se u crkvena pitanja, ali i da ne može zatvarati oči pred problemima i podelama koji postoje u crnogorskom društvu i državi.

DPS se u novom programu zalaže za jednu organizaciono samostalnu pravoslavnu versku zajednicu u Crnoj Gori.

"Povodom takvog našeg stava probudila se jedna kritička energija u Crnoj Gori, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali i van nje, pa smo čak optuživani da se kao partija mešamo u crkvena pitanja. Nema ni govora o tome", izjavio je Đukanović sinoć u Budvi.

On je naveo da DPS pitanje pravoslavne crkve vidi kao deo pitanja podela u Crnoj Gori, prenela je MINA.

"Podele su nešto što predstavlja pretnju stabilnosti, a svi znamo da bez stabilnosti nema razvoja. Zato kao ozbiljna politička partija promišljamo kako prevazići te podele", kazao je on.

Đukanović je naveo da je podela, povodom pitanja pravoslavne crkve u Crnoj Gori, prilično kritična, jer se u njoj zadržalo dosta strasti koje često prete da izađu iz okvira verbalnih sukoba.

Prema njegovim rečima, zato je bilo ispravno razmišljati u pravcu obedinjavanja pravoslavnih vernika, odnosno naći model da crkva bude na liniji strateških interesa države u kojoj deluje.

"Da bi tako bilo, po nama, ta crkva ne sme biti vezana za centralu u drugoj državi, bilo kojoj, a posebno ne u onoj koja ne gleda blagonaklono prema našoj nezavisnosti", kazao je Đukanović.

Zato je, smatra on, razumljivo zalaganje DPS-a za organizacionu samostalnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Crkve koja će objediniti sve pravoslavne vernike. Mi to, naravno, ne možemo da nametnemo kao rešenje, ali možemo da uputimo kao sugestiju ili politički stav, posebno vernicima koji su podržavaoci programa DPS-a, ali i svima drugima", rekao je Đukanović.

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve, Amfilohije, u međuvremenu je poručio da je posao "glavara" u Crnoj Gori da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom, a ne uređenjem pravoslavne crkve koja tu postoji vekovima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.