Joanikije: Đukanović kriv za diskriminaciju SPC; Episkopi: Krajnji rok za odgovor vlade 12. jul

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2020, 15:16

Joanikije: Đukanović kriv za diskriminaciju SPC; Episkopi: Krajnji rok za odgovor vlade 12. jul

Episkop nikšićko-budimljaski Joanikije ocenio je danas da se crnogorski predsednik Milo Đukanović "grubo umešao u unutrašnje stvari (Srpske pravoslavne) Crkve sa željom da izmeni njen status i njeno ustrojstvo", čime je prekršio Ustav koji kaže da je crkva odvojena od države.

On je istakao da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori trpi tešku diskriminaciju u odnosu na rimokatoličku i islamsku versku zajednicu. Ukazao je da su ugrožena osnovna verska i imovinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava, a da je posledica toga nestabilnost crnogorskog društva.

"Za sve to je odgovoran ponajviše Đukanović, budući da je sva vlast u njegovim rukama. Optužuje nas da smo strani antidržavni elemenat, da ne priznajemo državu Crnu Goru i njenu nezavisnost, što nije tačno", rekao je Joanikije za portal In4s.

Dodao je da Đukanović misli da je "država njegov feud kojim može da gospodari kako je njemu drago", što je "verovatno posledica njegove tridesetogodišnje vladavine".

"Što se više bavi tom temom, sve više pokazuje neznanje. Niti je kršten, niti ima osnovnih znanja o Crkvi. Proizveo je neravnopravnost između vera", zaključio je vladika Joanikije.

Episkopi: Krajnji rok za odgovor vlade 12. jul

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori poručio je danas da su spremni za nastavak dijaloga s vlastima, što ohrabruje i Evropska komisija radi rešenja crkvenog problema, i dali rok vladi da do 12. jula odgovori na njihovo, kako kažu, jasan i precizan predlog o izmeni spornog zakona o slobodi veroispovesti.

“Posle tog vremena, a u periodu predizborne kampanje - nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi”, naveli su episkopi i podsetili da je Petrovdan, 12. jul, veliki crkveni praznik i vreme posta i molitve.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, episkopi su pozdravili zainteresovanost međunarodnih institucija za pravedno i demokratsko rešenje pitanje Zakona o slobodi veroispovesti i poručili da su spremni da razgovore nastave i završe na ekspertskom nivou, ali nisu spremni da tu, kako ističu, veoma važnu temu uvode u period već najavljenih izbora i predstojeće predizborne kampanje.

U reagovanju na poruku Evropske komisije povodom crkvenog pitanja u Crnoj Gori, koja je ohrabrila dijalog do rešenja problema, episkopi ističu da smatraju da nema ni vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled.

Povodom poslednjih postupaka Vlade Crne Gore, episkopi ukazuju da se njima narušava duh pregovora i zatvaraju vrata razumevanja i dijaloga.

Što se tiče najavljene obnove protestnih litija, episkopi SPC u Crnoj Gori pozvali su građane da se u predstojećem periodu petrovskog posta sabiraju u molitvi i miru, na molebanima i krsnim hodovima, u svojim parohijskim i manastirskim hramovima.

A kada je reč o najavljenim litijama za sutra, 14. juna, episkopi su pozvali sveštenike i vernike da tamo gde litije nisu na vreme prijavljene i gde nisu dobile odobrenje policije - treba održati sam molebane u hramu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.