Džomić: Mitropolitova kletva pecnula samo ateiste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džomić: Mitropolitova kletva "pecnula" samo ateiste

PODGORICA -

U Crnoj Gori, sedam dana nakon što je mitropolit Amfilohije prokleo onog ko ukloni pravoslavni hram na Rumiji, iznad Bara, ne jenjavaju polemike - dok jedni tvrde da je kletva u hrišćanstvu česta, drugi traže njegovu krivičnu odgovornost zbog govora mržnje i zloupotrbe religije u političke svrhe.

Analitičari, međutim, tvrde da je ova političko-verska polemika "raspaljena" kako bi skrenula pažnju sa aktuelnih podela u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon ostavke Mila Đukanovića na funkciju premijera, posebno nakon hapšenja budvanskih lokalnih čelnika krajem decembra.

Novoizabrani ministar za turizam i održivi razvoj Predrag Sekulić je, gostujući uoči Božića u Baru, izjavio da bi trebalo raspisati međunarodni tender za izgradnju multikonfesionalnog objekta na vrhu planine Rumije, na mestu gde je 2005. godine postavljen metalni pravoslavni hram Svete Trojice.

Mitropolit Amfilohije je, na Badnji dan u Baru, na tu ideju odgovorio da gradnja hramova nije političko već versko pitanje. On je poručio da "ko sruši crkvu na Rumiji neka njega gospod sruši i njegovo potomstvo i neka mu sudi Časni krst".

Podgorički paroh Velibor Džomić je, tim povodom, primetio da "montenegrinski dukljani i bezbožnici" koriste svaku priliku da pravoslavnoj crkvi, sveštenstvu, monaštvu i vernicima zagorčaju božićne praznike.

U poređenju sa Svetim Petrom Cetinjskim, Njegošem ili Ivanom Crnojevićem, mitropolit je bio "izuzetno blag", jer su njihove kletve i duže i teže, rekao je Džomić i dodao da je ona teško pala samo ateistima.

Da li je, možda, trebalo da mitropolit blagosilja onog ko ruši pravoslavni hram, zaptio je Džomić u izjavi Tanjugu.

Akademik Radovan Radonjić kaže da su kletve u hrišćanstvu česta pojava i da im je posebno bio sklon Petar Prvi.

Prema njegovim rečima, kletve pripadaju predhrišćanskim mitovima, paganskim običajima i navikama, hrišćanstvo ih je preuzele i vrlo su česte.

"Čak kod mitropolita Petra Prvog su bile izrazito prisutne kao sredstvo obračuna sa onima kojima se na drugi način ne može ništa”, rekao je Radonjić, preneli su podgorički mediji.

Predsednik Crnogorskog helsinškog komiteta za ljudska prava Slobodan Franović je, međutim, ocenio da su mitropolitovi nastupi nedopustivi i da predstavljaju govor mržnje, kršenje kulturnog nasleđa Crne Gore, kao i prava na veru i veroispovest.

Franović je za podgoričku Televiziju IN rekao da je u pitanju "zloupotreba religije u političke svrhe".

"Ti zločini su posebno opasni jer imaju potencijal da izazovu podele u društvu, da izazovu cikluse nasilja i odmazdi, i predstavljaju veliku opasnost. Zato društvo treba da upotrebi sve mehanizme da bi predupredilo takve stvari", kazao je on.

Predsednik Senata Udruženja pravnika i advokata Crne Gore Stanko Marić i bivši predsednik Ustavnog suda Blagota Mitrić zatražili su ranije krivičnu odgovornost mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog političkih izjava.

Oni su mitropolita optužili i za narušavanje međunacionalnog sklada zbog izjave da poslanik Demokratskog saveza (Albanaca) u Crnoj Gori Mehmed Bardhi, navodno, vodi rat protiv metalne crkve na Rumiji, "kao što su to uradili Turci osvajači, kada su osvojili Bar i kada su srušili časni krst na Rumiji".

Ovom izjavom, tvrde oni, mitropolit Amfilohije je Bardhija uvredio "po pitanju verske pripadnosti" i tako prekršio jednu od osnovnih zabrana u Ustavu Crne Gore - zabranu propagiranja verske i nacionalne netrpeljivosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ne prestaju polemike oko mitropolitove kletve

Izvor: S media, 15.Jan.2011

U Crnoj Gori, sedam dana nakon što je mitropolit Amfilohije prokleo onog ko ukloni pravoslavni hram na Rumiji, iznad Bara, ne jenjavaju polemike - dok jedni tvrde da je kletvara u hrišćanstvu česta, drugi traže njegovu krivičnu odgovornost zbog govora mržnje i zloupotrbe religije u političke...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.