Đuzepe Šelzi ne odustaje!

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đuzepe Šelzi ne odustaje!

Iako je italijasko tužilaštvo odlučno da postupak vezan za međunarodni šverc cigareta dovede do kraja, u slučaju Mila Đukanovića, koji je ostao bez diplomatskog imuniteta, "sve je neizvesno", navodi tužilac Đuzepe Šelzi.

Tužilac italijanske Direkcije za borbu protiv mafije Đuzepe Šelzi tvrdi da je to tužilaštvo odlučno da postupak vezan za međunarodni šverc cigareta dovede do kraja, a da je u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mila Đukanovića "sve neizvesno", prenose podgorički mediji.

Šelzi je rekao da će o arhiviranim optužbama protiv bivšeg premijera i lidera vladajuće Demokratske partije socijalista Đukanovića, koji je podnošenjem ostavke na tu funkciju ostao bez imuniteta, odlučiti italijanski pravosudni organi.

"Problem u ovakvim slučajevima je što dolazi do zastarevanja, jer je prošlo dosta vremena od izvršenja dela. Imali smo i izmene zakonskog okvira, tako da sada treba sagledati celi slučaj i videti šta je moguće", rekao je Šelzi listu Dan.

Podgoričke Vijesti pišu da je Šelzi rekao "da je sve neizvesno".

Šelzi je, piše list, objasnio i da mu profesionalni razlozi ne dozvoljavaju da iznosi detalje u vezi sa planovima oko optužbi protiv Đukanovića.

U leto 2007. godine protiv Đukanovića je završena istraga za šverc, mafijaško udruživanje i pranje novca. On je tada osumnjičen sa još sedam lica iz Crne Gore i Srbije da je osnovao mafijašku organizaciju kamorističkog tipa i da je omogućio da od 1994. do 2001. godine Crna Gora bude baza za švercere duvana.

Đukanovićev branilac u predmetu krijumčarenja cigareta Enriko Tućilo, međutim, tvrdi da je ta priča završena.

"Nemaju ništa o njemu, shvatite, to je glupa, smešna priča. Moj klijent je nevin, istraga koju je na međunarodnom nivou pokrenuo Šelzi nije pokazala ništa. Procesa nema, pa se tako on ne može opet otvoriti", istakao je Tućilo.

Branilac tvrdi da transkript intervjua hrvatske novinarke Jasne Babić Televiziji IN iz Podgorice nosi kao dokazni materijal, jer su njegovi klijenti i Dušanka Jeknić-Pešić i Stanko Subotić.

Uloga Stanka Subotića

Prema istrazi tužilaštva u Bariju, za pranje novca je bio zadužen Stanko Subotić. On je u švajcarsku banku uplaćivao novac, koji je zatim prebacivan u Crnu Goru, a odatle na Kipar, u tri privatna aviona od kojih je jedan kupljen upravo novcem dobijenim od "poreza na tranzit" kroz Crnu Goru, koji je crnogorska vlada u tom periodu uvela krijumčarima, navodi podgorički Dan.

Novac je uplaćivan na račun u kiparskoj banci, a zatim korišćen za razna isplaćivanja i investicije, pa potom navodno prebacivan u banke u Lihtenštajnu.

Đukanović je optužen da je Dela Toreu dao dozvolu da mesečno u Crnu Goru uvozi hiljadu tona cigareta, koje su kasnije krijumčarskim kanalima gliserima unete u Italiju.

Optužbe protiv Đukanovića Tućilo je nazvao konstrukcijama koje su izmišljene radi urušavanja crnogorske nezavisnosti i pripajanja Crne Gore Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.