Đukanović traži odštetu u Italiji

Izvor: B92, Beta, 27.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović traži odštetu u Italiji

Milo Đukanović (FoNet, arhiv)

Podgorica -- Crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je da će pred italijanskim sudom pokrenuti postupak i tražiti novčanu naknadu u cilju zaštite svog digniteta.

Predsednik vlade je u Podgorici kazao da će postupak pokrenuti zbog obrazloženja državnog tužioca u Bariju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da odustaje od istrage o navodnoj umešanosti Đukanovića u šverc cigareta jer uživa imunitet.

"Protiv mene se ne vodi nikakav postupak u Bariju i nisam se pozvao na imunitet. Zašto je bilo pogodno državnom tužiocu u Bariju da posle toliko godina neovlašćenog vođenja istrage i saznanja da za to nema nikakvog osnova saopšti kako se navodno zbog imuniteta odustaje od istrage, treba njega pitati, i pitaću ga u postupku koji ću pokrenuti u cilju zaštite mog digniteta i naplate prava koja mi po tom osnovu sleduje", kazao je Đukanović u parlamentu u okviru premijerskog sata.

Đukanović je to kazao u odgovoru na pitanje poslanika opozicionog Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića koji ga je pozvao da podnese ostavku "jer je premijerova ustavna pozicija nespojiva sa optužbama za šverc cigareta".

Pozivajući se na navode italijanskog tužilaštva da je Đukanović "šef organizacije koja je ilegalno švercovala cigarete i reciklirala novac", Medojević je ocenio da takva premijerova pozicija "dovodi u pitanje ustavni kapacitet vlade da sprovodi ovlašćenja u oblasti vladavine prava i bezbednosti".

Lider PZP-a je tražio od premijera da podnese ostavku jer je on "glavni kamen o vratu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore".

Đukanović je odbacio Medojevićeve navode, nazvao ih "notornim neistinama" i ocenio da "nema nikakvog problema u realizaciji bilo kog dela vladine politike, uključujući i borbu protiv kriminala i korupcije".

"To što vi govorite o organizacijama, to su vaše fikcije i fikcije vašeg društva koje ovih dana vodi hajku protiv Crne Gore preko dnevnih novina", dodao je on.

Đukanović je odbacio ocene PZP-a i Nove srpske demokratije (NOVA) da u Crnoj Gori ne postoji politička volja za borbu protiv organizovanog kriminala.

Premijer je kazao da taj problem "nije specifičnost" Crne Gore, saopštio da "postoji nesumnjiva politička volja" i pozvao se na rezultate sudova po kojima je u poslednjih godinu dana za više od 40 odsto povećan broj predmeta iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, a za 154 procenta broj pravosnažnih presuda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanović tuži tužioca

Izvor: RTS, 27.Okt.2009

Milo Đukanović najavio pokretanje postupka pred italijanskim sudom zbog obrazloženja državnog tužioca u Bariju da odustaje od istrage o njegovoj navodnoj umešanosti u šverc cigareta, jer uživa imunitet...Crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je da će pokrenuti postupak pred italijanskim...

Nastavak na RTS...

Đukanović tuži tužioca iz Barija

Izvor: Danas, 27.Okt.2009

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je juče da su „notorne neistine“ optužbe lidera Pokreta za promene Nebojše Medojevića da je u vrhu kriminalne organizacije koja je odgovorna za šverc cigareta i ubistvo Iva Pukanića.

Nastavak na Danas...

Đukanović: Tužiću tužioca Šelzija

Izvor: Blic, 29.Okt.2009, 09:25

Đukanović je u Budvi, gde je prisustvovao konfernciji o obrazovanju, rekao da je pročitao pres kliping medijskih interpretacija Kneževićevih i drugih optužbi i da u njima ne postoji „ nijedna nova okolnost u odnosu na 2001. godinu", kada su mediji počeli da objavljuju tekstove o navodnoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.