Đukanović predao zahtev Crne Gore za status kandidata za prijem u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović predao zahtev Crne Gore za status kandidata za prijem u EU

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović predao je danas francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju zvaničan, pisani, zahtev Crne Gore da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Sastanak Đukanovića sa predsednikom Francuske, predsedavajućom EU, počeo je oko podne, prenela je Televizija Crne Gore.

Sastanku Đukanovića i Sarkozija u Jelisejskoj palati prisustvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i komesar za proširenje EU Oli Ren.

Sa Đukanovićem u Pariz su otputovali i potpredsednica crnogorske vlade Gordana Đurović i ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen.

Odluka za podnošenje zahteva

Vlada Crne Gore je u prošli četvrtak donela odluku da podnese zahtev za status kandidata za članstvo države u EU.

Aplikacija za kandidaturu je napisana na 15 stranica, a potpisali su je, osim Đukanovića, i predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

Vlada Crne Gore je, uz odluku o podnošenju zahteva za status kandidata zemlje u EU, ocenila da sada nastupa "najzahtevnija faza" u procesu evroatlantskih integracija Crne Gore.

Đukanović: Veliki dan za Crnu Goru, ali i za Balkan i EU

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Parizu, nakon što je francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju predao aplikaciju za članstvo Crne Gore u Evropsku uniju, da je ovo veliki dan za njegovu zemlju, ali i za Balkan i samu Uniju.

Veliki dan za Crnu Goru

"Ovo je veliki dan za Crnu Goru, staru evropsku državu, a opet najmlađu članicu Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope. Ovo je veliki dan i za Balkan i sve kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je crnogorski premijer novinarima posle uručenja aplikacije.

Zahvalivši se Francuskoj, predsedavajućoj EU, Sarkoziju i francsukoj diplomatiji, Đukanović je dodao:

"Nadam se da ne grešim ako kažem da je ovo veliki dan i za Evropsku uniju koja na ovaj način ubedljivo potvrđuje svoje opredeljenje za ujedinjenje celog evropskog kontinenta".

Novinarima se obratio i komesar EU za proširenje Oli Ren koji je pozdravio kandidaturu Crne Gore i dodao da ona označava njeno jasno evropski opredeljenje.

"Sada je na Savetu Evropske unije da odluči o daljim koracima i na Komisiji da pripremi mišljenje o kandidaturi Crne Gore", rekao je Ren.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanović predao zahtev CG za status kandidata

Izvor: EMportal, 15.Dec.2008

Crnogorski premijer Milo Đukanović predao danas francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju zvaničan pisani zahtev Crne Gore za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Nastavak na EMportal...

Crna Gora predala zahtev za članstvo u EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Dec.2008

Crnogorski premijer Milo &ETH;ukanovic predao je danas francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju zvaničan zahtev Crne Gore da dobije status kandidata za članstvo u Evropsku uniju (EU).Predaja zahteva u Podogrici se ocenjuje kao pocetak najvažnije faz ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Đukanović: Veliki dan za Crnu Goru, ali i za Balkan i EU

Izvor: Kurir, 15.Dec.2008

PARIZ, 15. decembra (Tanjug) -Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Parizu, nakon što je francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju predao zahtev za kandidaturu Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, da je ovo veliki dan za njegovu zemlju, ali i za Balkan i samu Uniju.

Nastavak na Kurir...

Najvažnija faza pred prijem u EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Dec.2008

Crnogorski premijer Milo Ðukanovic predao je danas francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju zvaničan zahtjev Crne Gore da dobije status kandidata za članstvo u EU. Sve političke partije pozdravljaju predaju zahtjeva, ali su im mišljenja o tome kada će Crna Gora steći status kandidata različita....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.