Đukanović opet izbegao pravdu u Italiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović opet izbegao pravdu u Italiji

BARI - Italijansko tužilaštvo zatražilo je danas povlačenje optužnice protiv premijera Crne Gore Mila Đukanovića za krijumčarenje cigareta, javila je italijanska agencija ANSA.

Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podnelo je zahtev za koji se očekuje da će biti odobren, jer bi Đukanović trebalo da po peti put da bude imenovan za premijera.

Tužilaštvo je odlučilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da povuče optužbe zbog diplomatskog imuniteta koji uživaju šefovi država i vlada i ministri spoljnih poslova, rekli su izvori iz italijanskog pravosuđa.

Advokat: Đukanović dvostruki pobednik

Advokat crnogorskog premijera Mila Đukanovića Enriko Tučilo ocenio je danas da njegov branjenik "izlazi kao dvostruki pobednik" iz postupka pred italijanskim pravosuđem za mafijaško udruživanje i međunarodni šverc cigareta.

"S jedne strane, zahtev tužilaca iz Barija je priznanje da je Crna Gora suverena država i u skladu sa tim da su njeni predstavnici van jurisdikcije drugih država. Druga pobeda je da je Đukanović i pored toga, što je imao imunitet svojevoljno želeo da se nađe pred italijanskim tužiocima da bi lično razjasnio tu delikatnu situaciju", kazao je Tučilo.

Direkcija za borbu protiv mafije iz Barija tražila je ranije danas zatvaranje slučaja protiv crnogorskog premijera koji je u Italiji bio optužen za mafijaško udruživanje i međunarodni šverc cigareta.

Istražne sudije iz Barija su, kako je prenela Ansa, tražile zatvaranje slučaja protiv Đukanovića, jer njega štiti diplomatski imunitet.

"Tako je ovim činom potvrđena istinitost činjenica", prokomentarisao je Tučilo zahtev italijanskih istražitelja.

Karijera duga osam godina

Đukanović je 2007. godine obavešten da bi mogao biti optužen zbog umešanosti u šverc cigareta u Italiju. On i nekoliko njegovih bliskih saradnika, uključujući bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića, optuženi su zbog aktivnosti u periodu između 1994. i 2002.

Đukanović je navodno osumnjičen da je dao dozvolu švajcarskom državljaninu Franku dela Toreu da mesečno uveze 1.000 tona duvanskih proizvoda koji su potom gliserima švercovani u Italiju.

Prema istražiteljima, Đukanović je iskoristio državnu kompaniju da pomogne toj operaciji, dao uputstva policiji da dozvoli krijumčarskim brodovima uplovljavanje u crnogorske luke i ponudio zaštitu italijanskim beguncima koji su se sklonili u Crnoj Gori, navodi Ansa.

Ukupno 15 ljudi je optuženo za učešće u tom krijumčarenju. Među njima je Dušanka Pešić, koja je osumnjičena da je posredovala u kontaktima s elementima organizovanog kriminala u južnoj italijanskoj pokrajini Apulija.

Tokom istrage, koja je počela 1999, tužioci su otkrili sporazum organizovanih kriminalnih bandi u Crnoj Gori i Apuliji da kontrolišu šverc ne samo cigareta nego i narkotika.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je prošle godine, na lični zahtev, svedočio pred pravosudnim organima Italije u okviru dugogodišnje istrage koja se u toj zemlji vodila protiv njega.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milo Đukanović lakše diše

Izvor: Mondo, 29.Apr.2009

Italijansko pravosuđe povlači optužnicu protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića zbog umešanosti u šverc cigareta, jer ga štiti diplomatski imunitet.

Nastavak na Mondo...

Obustavlja se suđenje Đukanoviću u Italiji

Izvor: RTS, 29.Apr.2009

Tužilaštvo u Bariju tražilo zatvaranje slučaja Mila Đukanovića. Crnogorskog premijera, koji je u Italiji bio optužen za mafijaško udruživanje i međunarodni šverc cigareta, štiti diplomatski imunitet. ..Direkcija za borbu protiv mafije iz Barija zatražila je da se arhiviraju sve optužbe...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.