Đukanović nosilac izborne liste vladajuće koalicije

Izvor: Blic, 17.Sep.2012, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović nosilac izborne liste vladajuće koalicije

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović biće nosilac izborne liste vladajuće koalicije na oktobarskim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, odlučio je večeras Glavni odbor te stranke.

Odlukom da Đukanović bude nosilac izborne liste otvoraju se vrata mogućnosti njegovog povratka na neku državnu funkciju u slučaju pobede na parlamentranim izborima.

DPS će na oktobarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbore ponovo nastupiti u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), a taj savez biće pojačan i Liberalnom partijom.

Prema odluci Glavnog odbora DPS-a, nakon Đukanovića sledeći na listi vladajuće koalicije biće premijer Igor Lukšić, a zatim slede potpredsednici DPS-a Svetozar Marović i Željko Šturanović.

Peto mesto na izbornoj listi rezervisano je za predstavnika SDP-a, dok će šesti na listi biti politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović.

Izbornu listu odredio je i Glavni odbor SDP-a, a predvodiće je predsednik te partije Ranko Krivokapić.

Rok za predaju izbornih lista ističe u sredu u ponoć, a za sada jedino je predala novoformirana Pozitivna Crna Gora, čiji je lider Darko Pajović.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić biće nosilac liste te stranke, dok će prvi na listi Demokratskog fronta biti nekadašnji diplomata Miodrag Lekić.

Uoči ovih izbora, redosled na listi je važniji nego ranije, zbog pravila koje diktira novi izborni zakon.

Prema tom zakonu, u parlament se ulazi isključivo prema redosledu sa liste, a tu je i obaveza učesnika izbora da na spisku potencijalnih poslanika bude najmanje 30 odsto žena.

Prethodni izborni zakon omogućavao je da partije same izabere polovinu poslanika koji će je predstavljati u parlamentu, dok je druga polovina išla po redosledu sa izborne liste.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani zakazani za 14. oktobra biće deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Povezane vesti: DPS će predložiti skraćenje mandata parlamenta Krivična prijava protiv Đukanovića, Lukšića i Žugića Đukanović: Istovremeno održati izbore za predsednika i parlament Gornji Milanovac: Konstitutivna sednica 4. juna, poznata vladajuća koalicija Đukanović: Ne isključujem mogućnost kandidature za predsednika

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Đukanović nosilac koalicione liste

Izvor: B92, 18.Sep.2012, 00:27

Podgorica -- Predizborna koalicija DPS i SDP predstavila je listu za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, čiji je nosilac lider DPS Milo Đukanović...Kako je saopšteno, na izbornoj listi DPS i SDP, kao i Liberalne partije, koja se priključila tom savezu, na drugom mestu je sadašnji premijer Igor Lukšić,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.