Đukanović kritikuje partnere iz SDP

Izvor: B92, 18.Feb.2014, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović kritikuje partnere iz SDP

Podgorica -- Crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kritikovao je koalicionog partnera –Socijaldemokratsku partiju (SDP).

Đukanović je naveo da ta stranka ne može istovremeno biti u izvršnoj vlasti, a u parlamentu delovati kao opozicija.

Đukanović je, komentarišući činjenicu da je SDP zajedno sa opozicijom u ponedeljak uzglasao Zakon o finansiranju političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partija, iako je DPS bila protiv, kazao da je on takvo ponašanje koalicionog partnera još ranije nazvao “političkom patologijom”.

“Imate partiju koja pripada izvršnoj vlasti, ali istovremeno sa opozicijom u parlamentu glasa protiv vlade. Bez ikakve želje da kvalifikujem politiku te partije, ali moram da kvalifikujem stanje - to je vrlo neobično, odnosno sasvim orginalno”, naveo je premijer.

Đukanović je novinarima, tokom radne posete Bijelom Polju, kazao da ne veruje da će se sličan primer naći u uporednoj praksi.

“Ne možete biti vlast u vladi Crne Gore, a opozicija u parlamentu. Kakav god to epilog imalo iz takvog se stanja mora izaći, a DPS je spreman da iz takvog stanja izađe”, istakao je on.

Đukanović je naveo da DPS nije mogao da glasa za Zakon o finansiranju političkih partija, jer je u pitanju neustavan zakonski akt.

“Odgovor na to od skupštinskih zvaničnika bio je - znamo da se ovim zakonom krši Ustav, ali to je politička potreba. Dakle, šta drugo kazati sem nasmejati se jednom takvom rezonu. Verovali smo da smo iza nas ostavili komunističku ideologiju sa tezom - nećemo se držati Ustava kao pijan plota”, kazao je on.

Đukanović je, kako prenose podgorički mediji, istakao da DPS neće učestvovati u kršenju Ustava.

On je istakao da su DPS-u trenutno politički prioriteti organizovanje lokalnih izbora u više gradova, kao i ispunjavanje obaveza prema NATO-u.

“Paralelno sa tim ili posle toga, vrlo smo spremni da damo doprinos svakom predlogu koji će značiti izlazak iz jednog stanja koje sam nazvao stanjem političke patologije”, naveo je Đukanović.

On je kazao da DPS nije glasala za Zakon o izboru odbornika i poslanika, zbog negativnog odnosa partija manjinskih naroda prema tom zakonskom aktu.

“Ne očekujete valjda da donosimo zakone u kojima ćemo ignorisati ono što su interesi manjina u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

On je napomenuo da DPS želi da unapređuje izborno zakonodavstvo.

“Ali, ne želimo da se kroz tu inicijativu afirmiše jedna nova vrsta parlamentarnog, odnosno političkog nasilja kroz ponašanje novokonstituisane većine u parlamentu”, kazao je Đukanović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đukanović oštro kritikovao koalicionog partnera

Izvor: Akter, 18.Feb.2014

Crnogorski premijer i lider DPS Milo Đukanović kritikovao je koalicionog partnera – Socijaldemokratsku partiju (SDP), navodeći da ta stranka ne može istovremeno biti u izvršnoj vlasti, a u parlamentu delovati kao opozicija

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.