Đukanović i dalje najmoćniji čovek Crne Gore

Izvor: Blic, 31.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović i dalje najmoćniji čovek Crne Gore

Crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i u 2008, kao i godinama unazad, najmoćniji je čovek Crne Gore, pokazala je lista "Deset najmoćnijih Crnogoraca" koju je sastavio podgorički dnevnik "Vijesti".

Đukanović uživa veliko poštovanje u crnogorskoj finansijsko-političkoj eliti, zbog čega je neformalni "šef", kako ga mnogi zovu, i svima onima koji nisu članovi partije i državnih organa, a nešto predstavljaju u javnom životu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Osim nesumnjivog ličnog autoriteta, harizme i funkcija koje zauzima, Đukanović sve to uspeva preko koordiniranja i kontrole nad ključnim državnim organima, poput tajne policije i drugih, što mu po prirodi posla i pripada.

Ljudi bliski lideru DPS - iz partije, članovi porodice, prijatelji biznismeni, kontrolišu finansijske tokove u zemlji, glavne poslove, medije (sve državne i skoro sve privatne), a sve to zahvaljujući bliskošću sa premijerom, jer je malo onih koji imaju nekih drugih referenci.

Iza Đukanovića, na listi najmoćnijih u Crnoj Gori je biznismen Branislav Mićunović, koji je na listi "Vijesti" i prošle godine zauzimao drugo mesto, "ili bolje reći prvo do prvog".

Nikšićanin, koji najviše vremena provodi na primorju, za sebe voli da kaže da je "Titovo dete" i da su mu ciljevi ispunjeni obnavljanjem crnogorske državnosti, a jedini je iz "stare garde" kriminalaca bivše SFRJ koji je preživeo.

Mićunović važi za najvećeg autoriteta u crnogorskim poslovnim krugovima, sa izuzetnim vezama u regionu i šire, a njegova reč je najbolji garant da će se poštovati dogovor postignut između prilično nepouzdanih crnogorskih biznismena, objašnjavaju "Vijesti".

Premijerov brat Aco Đukanović skočio je sa četvrtog na treće mesto na listi najmoćnijih u Crnoj Gori, a poseduje brojne atraktivne nekretnine, najveći je vlasnik Prve banke i uključen je u mnoge druge poslove direktno, ili preko bliskih ljudi.

Bivši predsednik SCG Svetozar Marović četvrti je na listi najmoćnijih, a prošle godine je bio na trećem mestu. Formalno je potpredsednik DPS i član uprava "Budvanske rivijere" i "Barske plovidbe". On je donedavno bio suvlasnik kompanije "Moninvest" preko koje je postao dioničar Prve banke i partner ruskom "Miraksu" u kontroverznom projektu "Zavala", a zvanično se potpuno povukao iz tih poslova.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen je na petom mestu, na šestom je predsednik Atlas grupe Duško Knežević, sedmi je ministar finansija i novi vicepremijer Igor Lukšić, a osmi je direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Duško Marković, koji prošle godine nije bio na listi.

Na devetom mestu liste najmoćnijih u 2008. godini je, "možda i na nečije iznenađenje", predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, a deseto mesto zauzima stranac, američki ambasador Roderik Mur.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deset najmoćnijih "đetića"

Izvor: Mondo, 31.Dec.2008

Milo Đukanović, Branislav Mićunović i Aco Đukanović su prva trojica od deset najmoćnijih u Crnoj Gori u 2008. godini, prema anketi koju je sproveo podgorički dnevnik 'Vijesti'.

Nastavak na Mondo...

Vijesti: Đukanović najmoćniji

Izvor: B92, 31.Dec.2008

Milo Đukanović (FoNet, arhiv)..Podgorica -- Crnogorski premijer Milo Đukanović je i u 2008. najmoćniji čovek u Crnoj Gori, pokazala je lista "Deset najmoćnijih Crnogoraca" podgoričkog dnevnika Vijesti... Đukanović uživa veliko poštovanje u crnogorskoj finansijsko-političkoj eliti, zbog čega...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.