Djukanović i Solana zadovoljni odlukom EK

Izvor: S media, 15.Jul.2009, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djukanović i Solana zadovoljni odlukom EK

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i crnogorski premijer Milo Djukanović izrazili zadovoljstvo činjenicom da se Crna Gora našla u prvoj grupi zemalja koje su dobile preporuku za viznu liberalizaciju.

Evropska komisija je preporučila danas da Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji od početka naredne godine budu ukinute >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vize za putovanja u zemlje EU.

Solana je, nakon razgovora sa crnogorskim premijerom, istakao da je evropska perspektiva Crne Gore realna i najavio da će dobijanjem upitnika biti korak bliže EU.

On je dodao da je, u odnosu na druge zemlje koje žele da se priključe EU, Crna Gora više napredovala.

Djukanović je rekao da je razgovor sa Solanom jedan od radnih susreta koji su doprinosili i koji će doprinositi razumevanju i daljoj afirmaciji odnosa Crne Gore i EU.

Premijer je ukazao na progres koji je Crna Gora ostvarila u poslednje tri godine, nakon obnove nezavisnosti, na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

„Crna Gora je prva od zemalja potencijalnih kandidata za članstvo u EU dobila zeleno svetlo za svoju aplikaciju, a narednih dana očekujemo uručivanje upitnika, na koji ćemo odgovoriti u predvidjenom roku i stvoriti uslove za sticanje statusa kandidata“, kazao je Djukanović.

On je istakao da je Crna Gora nakon današnje odluke Kolegijuma evropskih komesara definitivno u prvoj grupi zemalja koje će dobiti slobodan vizni režim sa zemljama članicama Šengena od prvog januara 2010. godine, preneli su podgorički mediji.

„Ti rezultati daju nam za pravo da kažemo da ostvarujemo najvažnije državno-političke prioritete maksimalno mogućom dinamikom, jer je punopravno članstvo u EU i NATO-u jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta”, rekao je crnogorski premijer.

Prema njegovim rečima, unapredjenje kvaliteta života gradjana je državno-politički cilj, a mogućnost slobodnog putovanja po zemljama šengenske zone obezbedjuje doprinos novom kvalitetu života.

On je kazao da je u razgovoru sa Solanom zajednički ocenjeno da je Crna Gora dobar primer stabilnosti u regionu i zemlja koja može puno da doprinese učvršćivanju regionalne stabilnosti.

Premijer je naveo i da je postignut dogovor o sadržaju akcija koje će Crna Gora i EU zajedno voditi u narednom periodu, u cilju, kako je rekao, doprinosa ostvarivanju vizije regiona kao regiona stabilnosti, čija će svaka članica u bliskoj budućnosti biti deo NATO-a i EU.

Krivokapić razgovarao sa Solanom

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom o

pripremama Crne Gore za ulazak u EU.

Kako je saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta, Solana i Krivokapić su u razgovorima u Kotoru glavnu paznju posvetili Upitniku koji će Crna Gora uskoro dobiti od Evropske komisije.

Krivokapić je, kako je saopsteno, Solani preneo da motiv pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji nije ekonomske prirode, već je reč prvenstveno o razvoju zajedničkih politickih vrednosti.

Osim ulaska u EU, prioritet Crne Gore je i uclanjenje u NATO, preneo je Krivokapić Solani.

Solana je danas, takodje u Kotoru, razgovarao i sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solana odbacuje nove uslove u vezi sa nastojanjima Srbije za prijem u EU

Izvor: Southeast European Times, 14.Jul.2009, 23:40

14/07/2009..BEOGRAD, Srbija -- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana posetio je u ponedeljak (13. jula) Beograd i insistirao da neće biti novih uslova na putu Srbije ka EU. Skeptici su dugo verovali da će u nekom trenutku Srbija biti primorana da prizna nezavisnost Kosova...

Nastavak na Southeast European Times...

Ukidanje viza korist za region

Izvor: RTS, 15.Jul.2009

Havijer Solana pohvalio Crnu Gori zbog dobrog sprovođenja neophodnih preduslova za pridruživanje EU. Preporuka Evropske komisije o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji značajana za region i EU, ocenio visoki predstavnik Evropske unije. ..Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.