Djukanović blokira postavljanje ambasadora?

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djukanović blokira postavljanje ambasadora?

Crnogorska opozicija optužila premijera Mila Djukanovića da blokira imenovanje ambasadora u Srbiji jer mu je "nametnut prioritet" uspostavljanja diplomatskih odnosa sa KiM.

Opozicija ne očekuje ni brzo rešavanje dvojnog državljanstva kao ni odluku o otvaranju konzularnih predstavništva Srbije u Crnoj Gori.

Poslanik najuticajnije opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je ocenio da su "odnosi Srbije i Crne Gore veoma loši", bez izgleda >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da u dogledno vreme budu poboljšani.

"Naprotiv, očekujem pogoršanje bez ozbira što je na sceni neiskreno grljenje i ljubljenje pojedinih lidera dve zemlje. Ton takvoj politici daje lično premijer Djukanović", naveo je Bulatović

Bulatović, koji je više godina bio predsednik SNP, je podsetio da se Djukanović 2008. vratio, na političku scenu, izmedju ostalog, da bi bio "lider za donošenje, sigurno jedne od najsramnijih odluka u istoriji Crne Gore, da prizna kvazidržavu Kosovo".

Bulatović tvrdi i da Djukanović trenutno forsira zaoštravanje odnosa sa Srbijom i pokušava da odloži "koliko god je moguće," imenovanje ambasadora Crne Gore u Beogradu.

Poslanik SNP je ukazao na direktno mešanje američkog ambasadora Roderika Mura u državna pitanja Crne Gore i na njegovu izjavu s početka ove godine kada je rekao da je "prioritet Crne Gore i Kosova da razmene ambaadore".

Ambasador Mur je u Podgoricu došao sa mesta zamenika šefa diplomatske misije Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, koji je zauzimao izmedju 2004. i 2007. godine.

Bulatović smatra i da kašnjenje u imenovanju ambasadora u Beogradu potiče iz Djukanovićog uverenja da je "Srbija imperijalna zemlja" i da je Crnoj Gori neprijatelj od koga preti opasnost.

Funkcioner SNP dalje smatra opravdanim zahtev Srbije da otvori više konzulata u Crnoj Gori.

Da kojim slučajem otvaranje konzulata u Crnoj Gori traže Albanija ili Hrvatska tom bi se zahtevu odmah izašlo u susret, mišljenja je Bulatović.

Potpredsednik Nove srpske demokratije, druge po veličini crnogorske parlamentarne opozicione partije, Emil Labudović kazao je da vlast u Crnoj Gori ima duple aršine kada su u pitanju odnosi sa Srbijom kao najvažnijim susedom.

Jedan je deklarativni koji vlada ističe kao želju da sa Srbijom ima najbolje odnose u svim oblastima, a drugi je "veoma osetljivi put da se to praktično realizuje", izneo je Labudović.

Za Labudovića je ponašanje Vlade Crne Gore tim pre čudnije pošto je Srbije "očito dala signal da je prešla preko istorijske, necivilizacijske i nepravedne odluke crnogorske vlasti da prizna nezavisnost Kosova".

Labudović smatra i da je crnogorska vlada dovedena u ćorsokak jer, kako kaže, mora da upostavi diplomatske odnose sa Prištinom, kao I da joj je u ovom trenutku to "nametnuti prioritet".

"Zato vlast ne želi da se izloži još jednom blamu, da opet dobije ozbiljan demarš iz Beograda, pa zato imenovanje ambasadora ostavlja za neka druga vremena…", zaključio je Labudović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.