Đukanović: Nema prepreka za Šarićevo državljanstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Nema prepreka za Šarićevo državljanstvo

PODGORICA - Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je da nema prepreke da osumnjičeni za šverc velike količine kokaina iz Južne Amerike Darko Šarić dobije crnogorsko državljanstvo sve dok ne bude pravosnažno osuđen, objavio je danas B92.

"U članu osam, zakona o crnogorskom državljanstvu, stoji kako se stiče državljanstvo prijemom i tamo se tačno kaže da je eliminatroni razlog za sticanje državljanstva pravosnažna sudska presuda kojom se to lice osuđuje na kaznu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zatvora bezuslovno više od godinu dana", rekao je Đukanović za Televiziju B92.

Prema njegovim rečima, prijava o Šariću iz Interpola Beograd stigla je tek mesec dana nakon što mu je Crna Gora garantovala da će dobiti crnogorsko državljanstvo ako se odrekne državljanstva Srbije.

Šarić je u međuvremenu zatražio otpust iz državljanstva Srbije.

Predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica izjavila je danas da će o oduzimanju imovine pljevaljskog biznismena Darka Šarića na teritoriji Crne Gore odlučivati nadležni organi Srbije, koja ga sumnjiči za međunarodni šverc kokaina.

"O Šarićevoj imovini na teritoriji Crne Gore će odlučivati srpski organi koji budu vodili krivični postupak, jer se ne može odvajati krivica od imovine", rekla je Medenica novinarima u Podgorici posle svečanog polaganja sudijskih zakletvi.

Srbija potražuje Darka Šarića zbog sumnje da je organizator krijumčarenja više od dve tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, zaplenjenog jesenas.

Šarić je državljanin Srbije i prema tvrdnjama crnogorske policije nalazi se u nekoj od evropskih država. Predsednica Vrhovnog suda je kazala da će Šarić biti izručen Srbiji ukoliko bude uhapšen u Crnoj Gori.

Objašnjavajući odluku crnogorskih sudova da odbiju zahtev tužilaštva Crne Gore za saslušanje biznismena Ratka Kneževića, Medenica je rekla da je sud procenio da u tom slučaju "ništa nije hitno" i da "tužilaštvo ima daleko bolje mehanizme".

"Sud se opredelio da neposredno sasluša Kneževića, a ne da ide putem međunarodne pravne pomoći i da drugi islednici ispituju ono što treba crnogorskom tužiocu", navela je predsednica Vrhovnog suda Crne Gore.

Crnogorsko tužilaštvo ranije je tražilo od nadležnih sudova u Crnoj Gori da sprovede postupak saslušanja Kneževića povodom njegovih izjava o ubistvima u Crnoj Gori, povezanih sa švercom cigareta, ali su viši i Vrhovni sud to odbili uz obrazloženje da "ne postoji mogućnost direktnog saslušanja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.