Izvor: B92, 09.Mar.2012, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve afere kreirane u Beogradu"

Podgorica -- Predsednik DPS-a Milo Đukanović izjavio je da neće nikuda otići iz Crne Gore da bi se navodno spasao odgovornosti za politiku koju je vodio dve decenije.

"Nigde ne idem, sedim ovde i mirno čekam da neko ponudi bilo kakav argument da sam vodio neodgovornu politiku i donosio nezakonite odluke", rekao je Đukanović u intervjuu Televiziji Crne Gore povodom tvrdnji dela opozicije o tome da bi Đukanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "mogao da ode u Kostariku" i tako prestane da bude smetnja razvoju demokratije u Crnoj Gori.

Đukanović je kazao da je odgovorno vodio politiku svih prethodnih godina, u svim prelomnim situacijama za Crnu Goru, od 1990. godine do svog povlačenja sa državnih funkcija.

"Kada bih imao i zeru sumnje da mi nešto preti zbog navodne odgovornosti za ono što sam radio, ne mislite, valjda, da bih se povukao sa državnih funkcija?", zapitao je Đukanović.

On je rekao da su "sve afere" protiv njega "kreirane u Beogradu" da bi ga diskreditovali zbog njegove uloge u obnavljanju suverenosti države Crne Gore.

Đukanović je rekao da održavanje parlamentarnih izbora u Cnoj Gori u narednih pola godine "nije realnost". Izbori su, po njegovim rečima, mogući najesen ove ili na proleće 2013. godine, ali je kazao da se o tome još nije razgovaralo.

Đukanović je ponovio da je njegovo "trajno opredeljenje" da se ne vraća na najviše državne funkcije, ali da ostane aktivan u političkom životu kroz anganžman u DPS, mada ne želi da se "zakuje" u takvom stavu.

Đukanović je odbacio optužbe opozicije da su on i njegova sestra Ana Kolarević korumpirani u postupku Telekoma Crne Gore.

"To je notorna glupost", rekao je Đukanović i dodao da "gori od nestrpljenja" da Američka Komisija za hartije od vrednosti pošalje u Crnu Goru izvestaj o postupku privatizacije Telekoma.

Za svoju sestru Anu Kolarević je rekao da je, kao advokat, u postupku privatizacije Telekoma Crne Gore zastupala slovenački Telekom, kao drugorangirani na listi zainteresovanih za kupovinu crnogorskog Telekoma.

Po objašnjenju Đukanovića, advokat se, vec po prirodi svog posla, ne može podmititi.

"Mislite li da bih ja svoju reputaciju stavio na ispit za 200.000 evra?", zapitao je Đukanović na podsećanje da ga opozicija optužuje da je i on podmićen u postupku privatizacije Telekoma Crne Gore.

Komentarišući to što se deo opozicije, za optužbe protiv Đukanovića, poziva na tvrdnje da se u američkom izvestaju pominju visoki zvaničnici Crne Gore "i sestra jednog najvišeg zvaničnika", Đukanović je rekao da nije tačno da Americka komisija za hartije od vrednosti i gde pominje bilo koje ime.

Predsednik DPS kome se stavlja na teret i navodno za Crnu Goru nepovoljni kupoprodajni ugovor sa ruskim investitorima o Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP), rekao je da je taj ugovor i zakonit, i dobar za Crnu Goru.

Loša sadašnja situacija u KAP-u, kako je objasnio, nije posledica samog ugovora sa ruskom EN plus grupom, već "postprivatizacionog dešavanja" u toj kompaniji, ekonomske krize i drugih okolnosti.

Đukanović je rekao da je ruski partner prihvatio neke uslove koji nisu bili povoljni za njega, ali da nije ispunio jednu od obaveza -redovno plaćanje električne energije. "To je dovoljan razlog za raskid ugovora sa Rusima", rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da u postupku privatizacije KAP nije bilo "ni centa" korupcije.

Ocenu predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da je privatizacija te fabrike "posledica neznanja ili korupcije" Đukanović nije hteo da komentarise, ali je rekao da je ugovor o prodaji KAP-a "kompetentno zaštitio interese Crne Gore".

Povodom ocene Krivokapića koji je i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore - koalicionog partnera DPS, Đukanović je rekao da je ta koalicija dugo bila uspešna, ali da njihov "brak" nije uvek idealan.

Đukanović je rekao da nema ništa protiv da SDP, na sledećim parlamentarnim izborima, nastupi samostalno jer, kako je naveo, DPS "nema nikakav strah od samostalnog nastupa na izborima".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milo: Beograd kreira afere protiv mene

Izvor: Vesti-online.com, 09.Mar.2012

Predsednik vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović koga mediji i dalje ćešće predstavljaju kao bivšeg premijera Crne Gore, izjavio je da neće nikuda otići iz Crne Gore da bi se navodno spasao odgovornosti za politiku koju je vodio dve decenije - koliko je bio na najvišim državnim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.