Diplomatski dnevnik: Italija podržava pridruživanje Crne Gore

Izvor: Southeast European Times, 09.Feb.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Italija podržava pridruživanje Crne Gore

Crnogorski premijer Milo Đukanović posetio Italiju. Takođe u diplomatskim vestima: nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

09/02/2010

Italija podržava nastojanja Crne Gore za prijem u EU i NATO, rekao je u subotu (6. februara) premijer Silvio Berluskoni, posle sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem u Rimu. Đukanović se zahvalio Italiji na podršci i obećao da će njegova zemlja nastaviti reforme koje su potrebne da bi se približila dvema organizacijama.

***

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor počela je u ponedeljak (8. februara) posetu Italiji, takođe radi razgovora sa kolegom Berluskonijem. Očekuje se da će sastanak biti fokusiran na bilateralne odnose i ekonomsku saradnju.

***

Predstavnici sa celog Balkana učestvovali su u četvrtak (4. februara) na 58. molitvenom doručku koji organizuje američki Kongres u Vašingtonu. Među 3.000 gostiju bila je delegacija iz Srbije, uključujući ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića. BiH je poslala osam predstavnika, među kojima je bio ministar inostranih poslova Sven Alkalaj, dok je Hrvatsku predstavljao član parlamenta Ivan Bagarić. Kosovski ministar inostranih poslova Ahmet Šalja takođe je bio prisutan, dok su Makedoniju predstavljali članovi parlamenta Aleksandar Spasenovski, Andrej Petrov i Sulejman Rušiti.

***

Nemačka podržava nastojanja Zagreba za prijem u EU, rekla je u sredu (3. februara) nemačka kancelarka Angela Merkel, nakon razgovora u Berlinu sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Merkelova nije pominjala rokove za prijem Hrvatske u EU, naglašavajući da zemlja treba da ispuni sve uslove. Ona je pohvalila Zagreb za napore u borbi protiv korupcije.

***

Turski predsednik Abdulah Gul rekao je 2. februara da se njegova zemlja protivi svakoj promeni granica na Balkanu. Turska takođe podržava napore Kosova da ponovo uspostavi nadležnost na severu, rekao je Gul nakon sastanka sa kosovskim kolegom Fatmirom Sejdiuom u Ankari.

(Razni izvori -- 02/02/10-09/02/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.