Crnogorski zen

Izvor: Politika, 13.Dec.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski zen

Posetom sadašnjeg i bivšeg crnogorskog premijera, bivšeg crnogorskog predsednika i verovatno budućeg crnogorskog predsednika i premijera Mila Đukanovića Beogradu, bave se i baviće se politički analitičari i „politički analitičari”, pa ne bih da im se mešam u posao.

Ja ću tu posetu pamtiti po intervjuu koji je, za srpsku državnu televiziju, dao novinaru Gorislavu Papiću. I po odličnom crnogorskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vicu na koji me je taj intervju podsetio.

Vic ide otprilike ovako:

Dođe sin Svetozara Marovića, dugogodišnjeg Đukanovićevog saborca i saradnika, kod majke. Traži joj stotinu evra.

A majka će:

„Idi traži od oca.”

Sin ode u sobu kod oca i tamo se zadrži minimum sat vremena.

Kada je, konačno, izašao, majka ga pita:

„I – dade li ti?”

A sin će:

„Bogumi, ne znam.”

Svetozar Marović, naime, čovek kojem su, u vreme dok je Crna Gora još bila jedno od dva oka u srpskoj glavi, epskim kategorizacijama skloni Srbi podarili titulu „najpametnijeg Crnogorca”, poznat je kao govornik sposoban da satima glagolji tako rečito i tečno da ga je milina slušati. A šta je, zapravo, čuo, zadovoljni slušalac, baš kao ona junakinja pesme Zvonka Bogdana – pojma nema.

Da li je titulu „najpametnijeg Crnogorca” Marović stekao zasluženo ili nezasluženo – nije moje da sudim. Moram da primetim, međutim, kako u veštini lepog govora bez običnim smrtnicima razumljive poente – neke druge veštine suvišno je i da pominjemo – Đukanović za njim ni ranije nije zaostajao. I ako je suditi po najnovijem nastupu, definitivno, drži tempo.

Bosanski komunistički funkcioner Todo Kurtović tvrdio je kako ne postoje nezgodna pitanja, nego samo ljudi koji na njih ne znaju na pravi način da odgovore.

Kurtovićevu teoriju Đukanović je, po ko zna koji put, potvrdio u praksi.

Gorislav Papić, odličan novinar, dao je sve od sebe. Pa, ipak, ni on, ni gledaoci kraj „malih ekrana”, koji vremenom postaju sve veći, na pitanje šta su u tom intervjuu čuli ne bi mogli da daju odgovor drugačiji od onog koji je Marović junior u pomenutom vicu ponudio majci.

Srećna okolnost je ta što – za razliku od Marovićevog sina – ni gledaoci srpskog javnog servisa, ni Papić, od Đukanovićevog medijskog nastupa, baš kao ni od Đukanovićeve posete, nikakvu korist nisu ni očekivali.

Pa – samo ako nije bilo štete – nek ide život.

Vladimir Kecmanović

objavljeno: 13.12.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.