Crna Gora predala aplikaciju za kandidaturu u EU

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora predala aplikaciju za kandidaturu u EU

Crna Gora u Parizu predala zahtev za kandidaturu u Evropskoj uniji. Đukanović: Veliki dan za Crnu Goru, Balkan i EU. Ren: Istorijski dan za Crnu Goru.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić čestitao je Crnoj Gori u ime Vlade Republike Srbije na predaji zahteva za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Đelić je naglasio da je ovo značajan događaj, ne samo za Crnu Goru i njene građane, već i za sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Vaša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predaja zahteva za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji jača i učvršćuje evropsku perspektivu čitavog regiona", kaže se u pismu potpredsednika Đelića.

Đelić je čestitao i Gordani Đurović, potpredsednici Vlade Crne Gore za evropske integracije i poželeo uspeh u nastavku rada na ubrzanju procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u Parizu, nakon što je francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju predao zahtev za kandidaturu Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, da je ovo veliki dan za njegovu zemlju, ali i za Balkan i samu Uniju.

"Ovo je veliki dan za Crnu Goru, staru evropsku državu, a opet najmlađu članicu Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope. Ovo je veliki dan i za Balkan i za sve kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je crnogorski premijer novinarima posle susreta sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, kome je prisustvovao i komesar EU za proširenje Oli Ren.

"Nadam se da ne grešim ako kažem da je ovo veliki dan i za Evropsku uniju koja na ovaj način ubedljivo potvrđuje svoje opredeljenje za ujedinjenje celog evropskog kontinenta", rekao je Đukanović zahvaljujući se Francuskoj, predsedavajućoj EU, Sarkoziju i francuskoj diplomatiji.

Đukanović je zahvalio i Evropskoj komisiji, članicama EU i svim susedima kandidatima i potencijalnim kandidatima koji su bili spremni na razmenu iskustava u cilju uspešnijeg savladavanja izazova na evropskom putu.

Istorijski dan za Crnu Goru 

Pozdraviviši kandidaturu Crne Gore komesar EU za proširenje Oli Ren je rekao da ona označava njeno jasno evropsko opredeljenje.

"Ovo je istorijski dan za Crnu Goru i veoma važan dan za zapadni Balkan i EU", rekao je Ren.

"Sada je na Savetu Evropske unije da odluči o daljim koracima. Moja Komisija je spremna da pripremi mišljenje o kandidaturi Crne Gore", rekao je evropski komesar za proširenje.

Ren je istakao da je evropska perspektiva jako važna za stabilizaciju i socijalni napredak Zapadnog Balkana, koji je opisao kao veoma važan evropski region..

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.