CG: Midorag Lekić protiv DPS-a

Izvor: B92, 24.Jul.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Midorag Lekić protiv DPS-a

Podgorica -- U Podgorici formiran Demokratski front na čijem je čelu Miodrag Lekić, bivši šef crnogorske diplomatije i ambasador SRJ u Rimu.On će biti predsednički kandidat.

Lekić predovodi opozicioni front koji ima za cilj da se na pedstojećim izborima suprotstavi DPS-u i strukturama vlasti koje je uspostavio Milo Đukanović.

U Demokratskom frontu se za sada nalaze Nova srpska demokratija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Pokret za promene, a otvoren je i za ostale političke subjekte u Crnoj Gori.

Lekić je, na konferenciji za novinare u Podgorici, kazao da je odlučio da se aktivno angažuje na crnogorskoj političkoj sceni, jer su toj državi potrebne korenite promene.

Midorag Lekić će biti nosilac izborne liste Demokratskog fronta i predsednički kandidat tog novoformiranog opozicionog saveza.

"Mi nismo deoničarsko društvo da krećemo u neki projekat na bazi akcija i pojedinačnih i grupnih interesa, već želimo da doprinesemo političkom, ekonomskom i ukupnom progresu Crne Gore", kazao je Lekić.

Lekić, koji je i aktuelni profesor na rimskom, državnom univerzitetu "La sapienca", kaže da ljudi koji sada čine Front se "osećaju spremnim da se

predstave javnosti i pojave na jesenjim izborima, ukoliko oni budu fer i pošteni".

On je istakao da je na Socijalističkoj narodnoj partiji da sama odluči da li će se pridružiti Demokratskom frontu.

Najjača crnogorska opoziciona stranka SNP još uvek se nije eksplicitno izjasnila o pristupanju Demokratskom frontu.

Lider NOVE Andrija Mandić kazao je da će Demokratski front biti stožer oko koga će se okupiti sve antirežimske snage u Crnoj Gori.

Cilj Demokratskog fronta je nastavak evropskih integracija, unapredjenje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i nacionalno pomirenje u Crnoj Gori, istakao je on.

Predsednik PZP Nebojša Medojević rekao je da su Crnoj Gori potrebne korenite reforme, jer se ta država nalazi na nizbrdici.

Nema šminkanja postojećeg režima, već su potrebne sveobuhvatne reforme. Crna Gore se, zbog nesposobne vlasti, nalazi u veoma nezavidnoj situaciji i to stanje mora hitno da se menja, kazao je on.

Skupština Crne Gore raspravljavhe u četvrtak, 26. jula o inicijativi vladajuće koalicije za skraćenje mandata aktuelnom sazivu parlamenta, što je preduslov za raspisivanje vanrednih izbora, koji će se najverovatnije održati sredinom oktobra.

Kao glavni termini za parlamentarne izbore u crnogorskoj javnosti figuriraju 14. i 21. oktobar.

Konačnu reč o tome kada će održani parlamentarni izbori daće šef države Filip Vujanović, pošto je njegova ustavna nadležnost da odredi termin glasanja.

Kao predsednički kandidat opozicije Lekić je pominjan 2003. i 2008. godine, ali je od kandidature odustao nakon što iza inicijative nisu stale sve uticajne partije.

Nekadašnji ministar inostranih poslova Crne Gore i bivši ambašador SRJ u Rimu sada je, medjutim, odlučio da se ponovo aktivira na crnogorskoj javnoj sceni.

Lekić već nekoliko godina povremeno istupa u dnevnim listovima, ali pokretanje Demokratskog fronta nagoveštava njegov snažniji angažman u Crnoj Gori.

On je početkom 90-tih bio poznat kao jedini "procrnogorski" ministar u prvoj vladi Mila Djukanovića, a 1999. godine, kao tadašnji ambasador SRJ u Rimu, ponovo je skrenuo pažnju javnosti jer je gotovo svakodnevno na italijanskoj televiziji kritikovao bombardovanje SRJ.

"Beograd je sumnjao da sam ja u Rimu čovek koji tajno radi na separatnoj Crnoj Gori, a u Podgorici su me smatrali čovekom Beograda i Slobodana Miloševića. Ni jedno ni drugo nije tačno", kazao je Lekić nakon toga.

On je trenutno profesor na univerzitetu "La Sapienza" u Rimu i predavač na italijanskoj diplomatskoj akademiji. Lekić je nedavno poručio da je spreman da se povuče sa političke scene, ukoliko crnogorske vlasti nadju bar jednu rečenicu kojom on hvali Miloševića.

"Ako to ne pronadju, kao što neće, smatraću ih, kao i sama javnost, za poslednje, bedne lažove. Mislim da je ponuda fer", kazao je on.

Lekić je rodjen u Baru, a Fakultet političkih nauka završio je u Beogradu. Radio je kao profesor barske Gimnazije, direktor Informativnog i Kulturnog centra Bar.

Nekadašnji je član Izvršnog veća Crne Gore, pa republički Sekretar za obrazovanje, kulturu i fizičku kulturu, a potom ministar inostranih poslova u vladi Crne Gore.

Bio ambasador SFRJ u Mozambiku i Lesotou, kao i dugogodišnji ambasador SRJ u Italiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.