Noćas će padati meteorska kiša Perseida

Izvor: Prva.rs, 12.Avg.2015, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćas će padati meteorska kiša Perseida

U trenutku kada ovaj „svemirski vatromet“, koji će biti vidljiv širom sveta, bude dostigao vrhunac, nebo će parati i do 100 zvezda padalica na sat.
Srećna okolnost za ljubitelje ovakvih pojava je i ta što će Mesec biti u novoj, odnosno najtamnijoj fazi, te svojim odsjajem neće remetiti posmatranje, napominju stručnjaci, prenosi AFP.
„Biće to pravi spektakl ove godine. Bićemo u prilici da vidimo mnogo više nego obično“, izjavio je astronom Morgan Holis s britanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Kraljevskog astronomskog društva.
Meteorska kiša koja redovno zapljusne nebo između 23. jula i 20. avgusta potiče od repa komete Svift Tatl koja obiđe krug oko sunčevog sistema za 130 godina, ostavljajući za sobom oblak meteorida.
Dok Zemlja kruži oko Sunca, ova „zrnca“ prodiru u atmosferu brzinom od oko 60 kilometara u sekundi i sagorevaju u njoj.
Perseidi su poznati i pod nazivom „Suze svetog Lorenca“ jer padaju u vreme kada se obeležava dan ovog irskog katoličkog sveca (10. avgust).
Izvor: Nacionalna geografija
Pogledaj vesti o: Meteorska kiša

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.