Veliki meteor izgoreo iznad Atlantika

Izvor: B92, 24.Feb.2016, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki meteor izgoreo iznad Atlantika

Najveća vatrena kugla od od one koja je primećena iznad Čeljabinska, prošla je kroz atmosferu iznad Atlanskog okeana.

Meteor je prošao daleko od obale Brazila oko 13:55 sati po lokalnom vremenu 6. februara. Dok je goreo, začula se eksplozija jednaka prasku 13.000 tona eksploziva. Reč je o najsnažnijoj eksploziji od one koja se dogodila iznad Čeljabinska u Rusiji 2013. godine.

Vatrena kugla iznad Atlantika je verovatno prošla neprimećeno, a u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izgorela na 30 km iznad površine okeana i to 1.000 km od brazilske obale

Podaci pokazuju da oko 30 malih meteora prečnika od 1 do 20 metara izgore u Zemljinoj atmosferi svake godine. S obzirom na to da je veća površina Zemlje prekrivena vodom, meteori uglavnom padaju u okean, a ne u naseljena područja.
Pogledaj vesti o: Meteor

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.