Vatrena lopta na nebu iznad Amerike, naučnici znaju šta je /VIDEO

Izvor: B92, 16.Nov.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrena lopta na nebu iznad Amerike, naučnici znaju šta je /VIDEO

Bleštava svetlost na nebu iznad zapadnog dela Amerike zbunila je mnoge, a naučnici ističu da su "skoro sigurni" da je u pitanju meteor.

Kamera grada Feniksa zabeležila je ovaj trenutak, a zatim su nadležni objavili snimak na Tviteru.

Na video-snimku se vidi kako se na nebu pojavljuje nešto nalik velikoj svetlećoj kugli, koja eksplodira i najednom nestaje.

Američkom društvu za izučavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meteora stigli su izveštaji iz Arizone, Kalifornije, Nevade, Novog Meksika i Jute.

"Na osnovu brzine i svega ostalog gotovo je sigurno da je reč o meteoru, pre nego o svemirskom otpadu", kaže Lorens Garvi sa Univerziteta Arizona.

Tačnije, reč je o bolidu, ističu iz Američkog društva za izučavanje meteora, o sjajnom meteoru, koji se zbog prevelikog zagrevanja raspada u Zemljinoj atmosferi. Kako njihovi delovi sagorevaju, izgledaju kao vatrene lopte.

"Nije reč o nečemu velikom, možda metar i po širine, i brzo je došlo do raspada", dodaje Garvi.

Nik Moskovic, astronom, složio se da je u pitanju manji meteor, iako je sjaj bio znatno veći.

"Meteor je verovatno veći od klikera i manji od čoveka", naveo je Moskovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.