Pogodio ga meteor

Izvor: S media, 15.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogodio ga meteor

Dok se vraćao iz škole u Esenu u Nemačkoj četrnaestogodišnji Gerit Blank ugledao je užarenu kuglicu na nebu koja je išla pravo prema njemu.

Meteor veličine graška jurio je brzinom od otprilike 48.000 kilometara na sat, okrznuo mu ruku, zabio se u zemlju i napravio rupu promera tridesetak santimetara.

"Prvo sam ugledao svetleću kuglicu, a onda sam osetio bol u ruci. Delić sekunde kasnije začuo se gromoglasni prasak. Udar je bio toliko snažan da mi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je u ušima satima nakon toga odzvanjalo", rekao je dečak.

Izbezumljenom Geritu ostaće ožiljak dug sedam santimetara, koji će ga do kraja života podsećati na taj dogadjaj i neopisivu sreću što je preživeo. Naučnici trenutno proučavaju kamenčić, a dosadašnja istraživanja potvrdila su da je on došao iz svemira.

Ističu da je taj primerak vrlo vredan za naučnike i kolekcionare, pogotovo ako se zna da se većina tako malih meteora istopi prilikom ulaska u atmosferu, a od onih koji dodju do Zemlje, šest od sedam padne u more.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.