Nikad viđen tip meteorita pronađen u Velikoj Britaniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2021, 12:21

Nikad viđen tip meteorita pronađen u Velikoj Britaniji

Komadi meteorita pronađeni su u Glosterširu u Velikoj Britaniji, a naučnici su posebno uzbuđeni, jer se radi o retkom tipu svemirske stene, takozvanom ugljeničnom hondritu, materijalu koji sadrži nepromenjenu hemijsku strukturu još od vremena formiranja Solarnog sistema pre 4,6 milijardi godina, piše Gardijan.

List navodi da su fragment težak skoro 300 grama i drugi komadi svemirske stene locirani nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su naučnici rekonstruisali putanju vatrene kugle koja je probila zvučni zid nešto pre 22 sata po britanskom vremenu u nedelju 28. februara.

Naučnici iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu potvrdili su da je crni komad stene, ugljenični hondrit koji nikada ranije nije viđen u Velikoj Britaniji, udario je o kolovoz u blizini grada Vikomba i dodali da je u blizini pronađeno još fragmenata, prenosi Gardijan.

Ešli Grin, naučnica u muzeju, rekla je za britanski list da joj je ostvaren san da bude jedan od prvih ljudi koji su videli i proučavali ovaj veoma retki meteorit koji su pronašli odmah posle pada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikad viđen tip meteorita pronađen u Velikoj Britaniji FOTO

Izvor: B92, 09.Mar.2021

Komadi meteorita pronađeni su u Glosterširu u Velikoj Britaniji, a naučnici su posebno uzbuđeni jer se radi o retkom tipu svemirske stene...Naime, radi se o ugljeničnom hondritu, materijalu koji sadrži nepromenjenu hemijsku strukturu još od vremena formiranja Solarnog sistema pre 4,6 milijardi...

Nastavak na B92...

VATRENA KUGLA PROLETELA NEBOM: Meteorit odmah nađen kraj puta, a evo po čemu je poseban! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 09.Mar.2021

Komadi meteorita pronađeni su u Glosterširu u Velikoj Britaniji, a naučnici su posebno uzbuđeni jer se radi o retkom tipu svemirske stene.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.