Izvor: TangoSix.rs, 04.Feb.2022, 09:02

Mađarska razmišlja o drugoj eskadrili borbenih aviona, 6. generaciji, najverovatnije se nabavljaju rakete vazduh-vazduh Meteor

Povodom predstojeće modernizacije flote borbenih aviona Gripen Ratnog vazduhoplovstva Mađarske, sekretar komesarijata mađarske vlade za razvoj odbrane Gašpar Marot govorio je za mađarski portal Portfolio. Osim onoga što je već objavljeno o modernizaciji Gripena, mađarski zvaničnik izneo je još neke detalje tog procesa, ali je otkrio i kako bi mogao teći dalji razvoj borbene avijacije mađarskih Odbrambenih snaga.
Kao što je Tango Six već preneo, mađarski Gripeni >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << biće dovedeni na nivo MS20 Block 2, dorade će pretrpeti radar (na standard PS-05/A Mk4), sistemi za komunikaciju i identifikaciju (proširenje funkcionalnosti Link 16 i uvođenje IFF NATO Mode 5), a biće integrisano i novo naoružanje, pre svega rakete vazduh-vazduh i vođene bombe.
Za sada je potvrđeno da je potpisan ugovor za rakete vazduh-vazduh malog dometa IRIS-T, ovoga puta Gašpar Marot je izjavio da je odobren proces nabavke vođenih bombi GBU-49 kao i raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa Meteor, ali je dodao da se još uvek definiše način finansiranja. Takođe, modernizacijom je definisano da će piloti na kacigama dobiti sisteme za prikaz informacija i nišanjenje, Marot je otkrio da se trenutno sa izraelskim Elbitom vode pregovore oko nabavke HMS (Helmet Mounted System) TARGO II.
Posebno je interesantno ono što je mađarski sekretar imao da kaže o budućnosti borbene komponente Ratnog vazduhoplovstva Mađarske. Iako još uvek nije doneta odluka, sadašnji vojni planovi podrazumevaju formiranje još jedne eskadrile borbenih aviona, a ta jedinica bi takođe mogla biti opremljena Gripenima (moguće novom generacijom Gripen E i F, prim. autora), pošto bi, prema mišljenju Marota, to bio kratkoročno logičan izbor jer bi izbor novog tipa letelice zahtevao dugotrajnije planiranje. Spomenuo je i F-35 kao jedini mogući izbor aviona 5. generacije, ali da, kada se gleda odnos cene i korisnosti, taj avion možda nije najbolji za zadatke koje izvršavaju mađarske vazduhoplovne snage.
Novi tip borbenog aviona se ne bi kupio i zbog toga što se u periodu između 2030-2040. očekuje tehnološki skok, a Mađarska trenutno ispituje mogućnost da se pridruži razvoju borbenog aviona 6. generacije. Kako je navedeno, ovi projekti se još uvek prate kako bi se tačno razumelo koji su pravci razvoja, i šta se novo dobija u odnosu na postojeće sisteme. U pitanju su naravno evropski projekti, francusko-nemačko-španski NGF (u okviru programa FCAS) i britansko-italijansko-švedski Team Tempest, rad na ovim projketima trebali bi da daju konkretne rezultate do perioda 2035-2040.
Portfolio podseća da je u Mađarskoj uspostavljanje vazduhoplovne industrije, kako vojne tako i civilne, u toku. Kompanija Airbus otvara fabriku delova za helikoptere u mađarskom gradu Đula, brazilski Embraer osniva istraživački i razvojni centar i proizvodi male lake avione, vlasnik češke firme Aero Vodochody biće iz Mađarske, a uskoro će Mađarska sa švedskim SAAB-om ostvariti saradnju na polju istraživanja i razvoja.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Mađarska razmišlja o drugoj eskadrili borbenih aviona, 6. generaciji, najverovatnije se nabavljaju rakete vazduh-vazduh Meteor appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.