Ključ je upravo u njima: Meteoriti otkrivaju izvor vode na Marsu

Izvor: B92, 31.Mar.2020, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključ je upravo u njima: Meteoriti otkrivaju izvor vode na Marsu

Jedan od najvećih misterija u nauci jeste: odakle voda na Marsu? Novo istraživanje govori da se odgovor krije u meteoritima sa Marsa koji su pali na Zemlju.

Prema navodima, Mars je verovatno bio topla i vlažna planeta milijardama godina pre nego što je njegova atmosfera postala zamrznuta kakvu je znamo danas.

Ali odakle voda na Marsu uopšte? Kako bi došli na odgovor na ovo pitanje, naučnici su istraživali slojeve na Marsu. Meteoriti u centru ovog istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bili su uzorci kore planete, a u kori se pretpostavlja da postoji najviše vode na Marsu, čak 35 posto.

Meteoriti koji su nazvani "Black beauty" i "Allan Hills" otkrili su prošlost Marsa, uključujući informacije poput kako se planeta formirala ali i kada se voda pojavila.

Prema navodima "Nature Geoscience" koje prenosi CNN, kada su pogledali dva meteorita, istraživači su obavili hemijsku analizu tražeći dve vrste izotopa vodonika. Izotopi su atomi koji čine hemijske elemente.

Oni su posebno tražili "laki vodonik" i "teški vodonik", jer se odnos ova dva izotopa može koristiti za razumevanje porekla vodenih tragova koji se nalaze u stenama.

Meteoriti "Black beauty" i "Allan Hills" sugerirali su dva različita izvora vode na Marsu, na osnovu njihovih izotopa.

"Ova dva različita izvora vode u unutrašnjosti Marsa možda nam govore nešto o vrstama objekata koji su bili na raspolaganju da se spoje u unutrašnje, kamenite planete", rekao je istraživač Barns. "Ovaj kontekst je takođe važan za razumevanje starosti i astrobiologije Marsa."

Planetezimali bili su građevni blokovi planeta koji danas čine naš solarni sistem. Sačinjeni su od delova gasa i prašine koji nastaju od formiranja našeg sunca. Vremenom su poprimali veličinu i sudarali se jedan sa drugim, formirajući planete.

U slučaju Marsa, dve različite planetezimale sa vrlo različitim sadržajem vode mogle su se sudariti i nikada se potpuno ne mešati, izjavili su istraživači.

Ovo je vrlo različito od prethodne teorije o formiranju Marsa, koja je sugerisala da je njen nastanak sličan planeti Zemlje. Ta teorija proizišla je iz drugog marsovskog meteorita, ali ovaj je došao iz ogrtača planete, stenovitog podzemnog sloja između jezgra i kore.

Prevladavajuća hipoteza bila je da je unutrašnjost Marsa nalik Zemlji", rekao je Barns, a prenosi CNN. "Dakle, promenljivost u odnosima izotopa vodonika unutar marsovskih uzoraka bila je posledica zemaljske kontaminacije ili atmosferske implantacije dok je odlazio s Marsa", zaključio je.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Meteoriti otkrivaju izvor vode na Marsu

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Apr.2020, 10:20

Jedna od najvećih misterija u nauci jeste: odakle voda na Marsu? Novo istraživanje govori da se odgovor krije u meteoritima sa Marsa koji su pali na Zemlju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.