ISTORIJSKO OTKRIĆE: Nađen prvi meteorit s Merkura!

Izvor: Kurir, 03.Apr.2013, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKO OTKRIĆE: Nađen prvi meteorit s Merkura!

Zeleni kamen, nazvan NWA 7325, otkriven je u južnom Maroku 2012, a njegova 34 dela teška su 345 grama

NJUJORK - Istorijsko otkriće.

Američki naučnici našli su prvi meteorit koji potiče s Merkura. Zeleni kamen, nazvan NWA 7325, otkriven je u južnom Maroku 2012, njegova 34 dela teška su 345 grama, a stručnjaci veruju da je nekad bio deo površine planete najbliže Suncu.

Trgovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << meteorima Stiven Ralev, koji je od jednog Marokanca kupio neobičan predmet, poslao je uzorak kamena specijalisti za meteore Entoniju Irvingu sa Univerziteta u Vašingtonu kako bi odredio poreklo nebeskog tela. Irvin je hemijskom analizom otkrio da kamen sadrži iznenađujuće malo gvožđa, ali veliku količinu magnezijuma, aluminijuma i kalcijum-silikata. Rezultati se podudaraju s nalazima NASA svemirske letelice „Mesindžer“, koja još od 2004. snima površinu Merkura.

- Kamen je najverovatnije pao na Zemlju s Merkura ili s nekog manjeg nebeskog tela, ali istog je hemijskog sastava kao prva planeta Sunčevog sistema. Meteor je katapultiran s Merkura snažnom vulkanskom erupcijom ili udarom neke komete u planetu - rekao je Irving i dodao da je očekivano da otkriveni meteorit sadrži više gvožđa, a manje kalcijum-silikata.

(D. R.)

Mesindžer istražuje

NASA letelica „Mesindžer“ prva je koja je još 2004. poslata u orbitu Merkura. Za poslednjih godinu dana naučnicima je poslala 88.746 slika površine planete. U narednih godinu dana letelica će snimiti još 80.000 fotografija.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

ISTORIJSKO OTKRIĆE: Nađen prvi meteorit s Merkura!

Izvor: medio.rs, 03.Apr.2013

Zeleni kamen, nazvan NWA 7325, otkriven je u južnom Maroku 2012, a njegova 34 dela teška su 345 grama

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.