Slovenački narko -bos naručio heroin s Kosova

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački narko -bos naručio heroin s Kosova

BEOGRAD - Iza pošiljke dvadeset kilograma heroina koji je juče zaplenjen na administrativnom punktu Merdare, stoji slovenački narko-bos koji je u februaru za isti posao angažovao bračni par Đerlek, ekskluzivno saznaje „Blic".

Droga je nađena u boci za gas automobila BMW ljubljanske registracije, a vozač Igor P. (31), državljanin Slovenije, uhapšen je. Igor P. je posle trodnevnog boravka u Prištini krenuo u Srbiju, a carinicima je bio sumnjiv jer je putovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bez prtljaga. Detaljnim pregledom utvrđeno da je plinska boca za pogon napunjena sa 40 paketa od po 500 grama heroina. Carnici su prethodno imali dojavu od slovenačkog Interpola da pošiljka droge treba da stigne sa Kosova, preko Srbije.

Prema saznanjima „Blica", organizator posla je ista osoba koja je u februaru angažovala slovanački bračni par rodom iz Novog Pazara, Aliju(57) i Rabiju (52) Đerlek, kod kojih je policija otkrila pet kilograma heroina. Oni su uhapšeni kada su preko prelaza Uvac kod Priboja pokušali da prošvercuju drogu. Identitet naručioca je poznat našoj policiji, koja već nekoliko meseci isputuje njegove aktivnosti u Srbiji.

- Za šverc droge u Sloveniju, tamošnji narko-bosovi kao kurire koriste svoje državljane poreklom iz Srbije ili BiH. Reč je, uglavnom, o starijim osobama koje nemaju dosije i nisu sumnjive - kažu u policiji.

U aprilu je tako uhapšen slovanački državljanin H. M. ( 44), koji je deset kilograma heroina preuzeo u Nišu, a zatim je uhapšen na prelazu Kotroman kod Užica. I za ovu pošiljku policija je imala dojavu. U MUP-u Srbije navode i da su slovenački kriminalci u ovom poslu povezani s našim narko-bosovima. Pre samo dve nedelje u Slovenije je uhapšen Bruno Filipič zbog sumnje da je organizator uvoza anhidrida sirćetne kiseline koja je švercovana u Tusku, gde je u ilegalnim laboratorijama služila za pravljenje heroina. Filipičeve veze s Beogradom, naša policija je otkrila u decembru, kada je označen kao jedan od rukovodilaca proizvodnje amfatamina u laboratoriji u Krnjači.

Srbija, međutim, slovenačkim kriminalcima na služi samo kao tranzitna zemlja. U nekoliko velikih akcija, naša policija razotkrila je slovanačke narko-bosove koji su imali značajnu ulogu u pravljenju veštačke marihuane, ali i prepakivanja kokaina.

Slovenac Jozef Prašnikar bio je organizator prepakivanja 114,5 kilograma kokaina koji je 1998. godine avionom ruskog „Aeroflota" prokrijumčaren iz Perua na surčinski aerodrom, a zatim u fabriku „Voćar" u Koceljevi kod Šapca. #$7etiri godine kasnije, po poternici Interpola, uhapšen je i Holanđanin Johanes Antonijus Lohaja, osumnjičen da je organizator šverca kokaina, vrednog tadašnjih 120 hiljada maraka, iz Perua u Srbiju.

Narko veza Slovenija-Holandija-Srbija godinu dana funkcionisala je i u selu Kostajnik kod Krupnja. U aprilu 2004. godine, u rudniku „Stolice", srpska policija pronašla je 2.000 stabljika marihuane i najsavremeniju opremu za uzgoj droge. U akciji su uhapšeni Holanđanin Hendrik Lugters, Rus Akimov Sergej Grigorijević i Lozničanin Dragan Kosić, dok je poternica raspisana za Slovencem Ljubom Grašom i Draganom Micićem iz Loznice.

Jedna od najvećih zaplena sredinom devedestih godina izvedena je hapšenjem Slovenca Marka Osela iz Maribora 1996. godine, koji je preko Gradine pokušao da prošvercuje 190 kilograma heroina zapakovanog među paprikama koje je prevozio u svom kamionu. Osuđen je na deset godina zatvora, ali je u decembru 2001. godine pobegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici s još trojicom osuđenika, i to kroz tunel dugačak 21 metar koji su njih trojica sami iskopali.

Slovenački Arkan

Slovenački Arkan - Kristijan Kamenik, koji je u Sloveniji osumnjičen za preprodaju droge i četvorostruko ubistvo, uhapšen je u centru Beograda u aprilu 2004. godine. Policija je tada kod Kamenika i četvorice saučesnika pronašla pola kilograma heroina prokrijumčarenog iz Slovenije. Nekoliko dana kasnije, Kameniku su se u zatvoru pridružila još trojica Slovenca - Saša Fijavža, Sebastijan Brodar i Janez Sitar. Kamenik je osuđen na dve i po godine zatvora, a po izlasku iz zatvora otputovao je u Hrvatsku, gde je pre tri meseca uhapšen zbog sumnje da je prokrijumčario nekoliko desetina kilograma heroina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.