Preko Merdara ne mogu svi

Izvor: RTS, 10.Maj.2010, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko Merdara ne mogu svi

Iako je na administrativnoj liniji kod Merdara ponovo uspostavljen autobuski i kombi prevoz iz centralne Srbije ka srpskim enklavama na Kosmetu, ta odluka kosovskih vlasti, pokazalo se, samo je privremena, jer se pritisak nastavlja.

Preko Merdara danas saobraćaju samo autobusi i kombiji dva srpska privatna autoprevoznika "Kimka" i "Adiotursa". Predstavnici tih autoprevoznika rekli su agenciji Tanjug da im je prolaz omogućen sa potvrdama kosovskog Ministarstva transporta, da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su predali zahteve za dobijanje licenci za prevoz putnika.

Autoprevoznicima juče je nekoliko sati bio blokiran prolaz preko administrativne linije, jer nisu imali licence kosovskog ministartva za saobraćaj, ni kosovske registarske oznake.

Prelaz Merdare je jedina drumska veza Srba iz kosmetskih enklava sa centralnom Srbijom.

Prevoznici kažu da su samo neki od njih uspeli danas da pređu admistrativnu liniju, a da je većina putnike dovezla samo do prelaza. Odatle su putnici peške prelazili admistrativnu liniju i čekali vozila sa kosovskim registarskim tablicama da bi stigli do svojih kuća na centralnom Kosmetu.

Posle isključivanja struje, mobilne i fiksne telefonije, a sada i prevoza, pritisak na Srbe južno od Ibra jača. Sa tom ocenom slažu se i nadležni u Ministarstvu za Kosmet i analitičari, ali ne i kako sprečiti Prištinu da Srbima uskraćuje elementarna ljudska prava.

Pitanje je, zapravo, da li dijalog sa kosovskim instuticajama o tehničkim, ili bolje rečeno životnim pitanjima, treba pokrenuti odmah ili čekati mišljenje Međunarodnog suda pravde o samoproglašenju nezavisnsti.

"Oficijelno Beograd tvrdi da čeka mišljenje MSP-a i da bi svaki potez koji bi uradio pre toga bila neka vrsta uticaja na to mišljenje. Ja mislim da je to lažni izgovor i da je iza toga odsustvo strategije", rekao je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Janjić smatra da bi u ovom slučaju Vlada trebalo da aktivira tehnički dijalog, da "jednostrano najavi spremnost da vodi razgovore o infrastrukturi i komunikaciji i da stavi na sto i problem prevoza i telefonije i dokumenata".

"U ovom trenutku Albanci insistiraju na našem direktnom kontaktu. Mi nismo spremni da tako nešto uradimo, jer bi razgovor sa predstavnicima kosovskih Albanaca značio razgovor sa predstavnicima nezavisne države Kosovo", rekao je državni sekretar u Ministartvu za KiM Oliver Ivanović.

On je dodao da to ne znači da ne postoji nikakva komunikacija, jer se komunicira preko Euleksa, Unmika, Kfora.

"Mi držimo taj pritisak konstantnim, pokušavajući da nateramo kosovske Albance da ne vuku jednostrane poteze, da ne ugrožavaju opstanak Srba i da sačekamo trenutak kada ćemo biti spremni i mi i oni da razgovaramo o tehničkim, ali i o vitalnim pitanjima kao što je status", rekao je Ivanović.  

Zbog nerešenih problema sa telefonima, predstavnica Srba iz južne pokrajine Rada Trajković obratila se predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Ona apeluje da predsednik pomogne da se reši problem prekinutih telefonskih veza, jer već 18 dana nekoliko desetina hiljada Srba nema ni fiksnu ni mobilnu telefoniju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.