Izvor: Blic, 20.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiguranje za vozila iz Srbije od 55 do 290 evra

Vlasnici automobila sa registarskim oznakama iz Srbije koji žele da uđu na Kosovo moraju da plate na prelazu Merdare osiguranje za vozila u visini od 55-290 evra, u zavisnosti od kubikaže.

Prevoznik iz Gračanice Siniša Arsić izjavio je Tanjugu da je jutros na tom prelazu morao da pripadnicima Kosovske policijske službe plati osiguranje za vozilo koje ima registarske oznake Niša u visini od 120 evra za 15 dana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Za kombi koji ima devet sedišta kakav je moj morao sam da platim 120 evra za petnaestodnevno osiguranje i pored toga što sam imao zeleni karton. Svako ko želi da uđe na Kosovo, a ima automobila sa srpskim registarskim oznakama, mora da plati osiguranje", rekao je taj autoprevoznik koji saobraća na relaciji Gračanica -Niš-Gračanica.

"Ne bih voleo da ovakav režim ulaska na Kosovo ostane na snazi, ali jedini način da uđemo na Kosovo je da platimo. Sve će to ponovo iskomplikovati život Srba jer će, ako želimo da radimo, onda morati da povećamo cenu karata koja je ionako visoka", rekao je on.

Načelnik kosovskog Okruga Goran Arsić izjavio je Tanjugu da je od predstavnika UNMIK-a obavešten da ovo osiguranje ne sme da se naplaćuje kosovskim Srbima i da će oni danas utvrditi zbog čega se ovo događa na prelazima.

"UNMIK je zatražio da se fotokiraju računi koji su izdati prevoznicima na administrativnom prelzu kako bi se uverili u ove događaje. Nadam se da će problem biti rešen, u suprotnom biće veoma teško", rekao je Arsić.

Načelnik Kosovskog okruga potvrdio je da su Srbi koji su imali registarske oznake iz Srbije, a koji su želeli da uđu u pokrajinu na administrativnom prelazu plaćali kosovsko osiguranje od 55-290 evra za petnest dana u zavisnosti od veličine vozila.

Sanitetsko vozilo sa bolesnicima zaustavljeno na Merdaru

Juče je na prelazu Medrare zasutavljeno sanitetsko vozilo Doma zdravlja u Gračanici, koje je prevozilo dva teško obolela pacijenta. Pripadnici Kosovske policijske službe su zaustavili vozilo, tražeći od vozača da plati osiguranje jer vozilo ima registarske tablice sa oznakom "VR".

Kako je izjavila direktorka Doma zdravlja Rada Trajković, iako je vozač već posedovao zeleni karton policajci KPS-a mu juče nisu dozvolili da uđe na Kosovo.

"Nažalost, molbe šofera da se u kolima nalaze teški pacijenti i da tim putem prolaze već devet godina nisu pomogle i vozilo je zadržano.

Pacijenti su tu zadržani sve dok nije stiglo drugo vozilo koje je preuzelo pacijente, a sanitetsko vozilo se još nalazi na prelazu Meredare, što dodatno ugrožava rad zdravstvene institucije, zbrinjavanje bolesnih i onemogućava pružanje zdravstvene pomoci hitnim slučajevima", kazala je Trajkovićeva.

Pripadnici granične policije KPS-a su zahtevali da vozač plati osiguranje jer je vozilo registrovano na tablice gradova Srbije i da, uprkos zelenom kartonu, plati osiguranje za ulazak na Kosovo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vozači iz Srbije moraju da plate 55 do 290 evra

Izvor: Kurir, 20.Jun.2008

GRAČANICA, 20. juna (Tanjug) - Vlasnici automobila sa registarskim oznakama iz Srbije koji žele da uđu na Kosovo moraju da plate na prelazu Merdare osiguranje za vozila u visini od 55-290 evra, u zavisnosti od kubikaže. Prevoznik iz Gračanice Siniša Arsić izjavio je Tanjugu da je jutros na tom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.