Na jesen tender za auto-put Niš–Priština

Izvor: B92, 15.Jun.2020, 15:25

Na jesen tender za auto-put Niš–Priština

Aleksinac -- Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će na jesen biti raspisan tender za auto-put Niš–Pločnik, odnosno Niš–Merdare–Priština.

Mihajlovićeva je najavila da će na jesen biti raspisan javni poziv, odnosno tender za auto-put Niš–Pločnik, odnosno Niš–Merdare–Priština.

Ona je novinarima nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obilaska fabrike pijaće vode u Aleksincu rekla da je realno očekivati da najkasnije u proleće sledeće 2021. godine započnu radovi na deonici Niš–Pločnik, dugačkoj 33 kilometra.

"Već smo sklopili ugovor sa EU oko granta na 40 miliona evra, sklopili smo ugovor sa Evropskom investicionom bankom na 100 miliona evra, uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj na 100 miliona evra", navela je ministarka.

Precizirala je da će za deonicu Niš–Pločnik koja je dugačka 33 kilometra na jesen biti raspisan tender kako za nadzor, tako i za izvođenje radova.

Ta deonica je, naglašava, jednako važna za aleksinački kraj, kao i više od 200 kilometara lokalnih puteva koji će u tom delu Srbije biti rehabilitovani.

Za taj deo Srbije je, kako je navela, važan je i završeni Koridor 10 i to i njegov istočni i južni krak.

Mihajlovićeva je obišla fabriku pijaće vode u Aleksincu u čiju obnovu je uloženo 3,2 miliona evra i naglasila važnost ulaganja u infrastrukturu, uključujući i kanalizaciju.

Mihajlovićeva je posle obilaska cevne galerije sa filterskim poljima, komandnog centra i opreme za ozoniranje vode rekla novinarima da je reč o zajedničkom programu nemačke vlade i Grada Aleksinca.

Najavila je da će biti uloženo još 1,4 miliona evra u zamenu vodovodne mreže dužine oko 10 kilometara i navela da su sam Grad Aleksinac i Vodovod uložili novac i zamenili još 10 kilometara vodovodne mreže.

"Nema ničeg važnijeg od infrastrukture. Nije to samo putna infrastruktura i energetska infrastruktura, to je upravo komunalna infrastruktura", rekla je Mihalovićeva.

Napomenula je važnost komunalne infrastrukture i pijaće vode za bolje uslove života i poboljšanje životnog standarda građana, za razvoj i ostanak mladih u mestima u kojima žive.

"Zato ovo sve radimo", rekla je ministarka i zahvalila KfW banci, odnosno nemačkoj vladi koja, kaže, godinama vrlo predano radi upravo u ovoj oblasti.

Podsetila je da Ministarstvo već šest godina sa KfW bankom radi fabrike vode i projekte prečišćavanja otpada u raznim delovima Srbije, te navela da su fabrike vode završene u Somboru, Vršcu, Pirotu i Kruševcu, a tu će, kaže, obići za nekoliko dana.

"Srbija mora, pored putne infrastrukture koju smo podigli već na jedan ozbiljan nivo, da ima komunalnu infrastrukturu koja ne predstavlja samo fabrike pijaće vode, nego i kanalizaciju", kaže Mihajlovićeva.

Navela je da je u investicionom planu "Srbija 2025" predviđeno blizu milijardu evra u izgradnju kanalizacije na teritoriji Srbije.

Mihajlovićeva kaže da se u Aleksincu ulagalo u komunalnu infrastrukturu, da je završen Koridor 10, da se ulaže u nove pruge i u rehabiltaciju pruga, a da je planirano novim invsticionim planom ulaganje u rehabilitaciju više od 200 kilometara lokalnih puteva u alekisinačkom kraju.

"Nema dela Srbije gde Vlada Srbije nije ili neće u narednom periodu ulagati novac u osnovni uslov boljeg života, a to jeste infrastruktura", zaključila je Mihajlovićeva.

Direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Arne Gos rekao je da se je novo postrojenje za prečišćavanje vode u Aleksincu rezultat velikog zajedničkog rada na projektu.

“Od ovog modernog postrojenja po poslednjim standardima zaštite životne sredine koristi će imati veliki broj građana Aleksinca“, rekao je Gos.

Naveo je da će, pored ovog sveobuhvatnog programa, čiji je deo bio Aleksinac, KfW biti aktivan u narednim godinama u još mnogim programima, među kojima se jedan odnosi na upravljanje otpadnim vodima u osam opština, čiji je okvirni iznos oko 100 miliona evra.

"Aktivni smo i zajedno s Vladom Srbije i u oblasti upravljanja čvrstim otpadom koji se trenutno odvija u Pčinjskom i Rasinskom okrugu“, rekao je Gos i naveo da je budžet tog programa oko 40 miliona evra, a da se početak radova očekuje sledeće godine.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković rekao je da nema važnije investicije od one u zdravu pijaću vodu.

"Ovim postrojenjem mi čuvamo ono što imamo, pijaću vodu za 21. vek. U saradnji sa Ministarstvom i KfW-om poboljšali smo kvalitet vode naših sugrađana”, rekao je Stanković.

Direktor fabrike vode u Aleksincu Dragiša Simić zahvalio je potpredsednici vlade i timu Ministarstva na pomoći i podršci u realizaciji ovog programa.

“Obnovili smo postrojenje i rekonstruisali 12 kilometara mreže, sve to u vrednosti većoj od četiri miliona evra, što je za našu opštinu veliki poduhvat“, rekao je Simić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.