Meštanima Merdara se smučili šleperi

Izvor: Vesti-online.com, 14.Apr.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštanima Merdara se smučili šleperi

Meštani sela Merdare zatražili su od nadeležnih da se izmeste kolone šlepera i kamiona koji u tom selu u koloni od pet kilometara čekaju po nekoliko dana da pređu administrativni prelaz Merdare prema Kosovu i Metohiji.

"Već mesec dana u ovom selu nema spavanja, ljudi nemaju mira zbog glasne muzike i galame i rada motora na stotine kamiona i šlepera. Čekaju ovde po nekoliko dana da bi prešli na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosovo, zatim kad odu, dođu drugi kamioni koji takođe čekaju", rekao je predsednik Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević.

On je naveo da je kolona kamiona pored samih kuća i da vozači bacaju smeće svuda pored puta, a da ga vetar raznosi. Stanovnici tog sela su u više navrata potpisivali peticije i slali zahteve nadležnima da se kolona kamiona izmesti, ali bez uspeha, a najavili su organizovanje protesta kako bi skrenuli pažnju nadležnih.

Meštanika Stevka Sekić kazala je da je njena kuća, kao i ostale u selu, više od mesec dana blokirana jer su na kapijama stalno prakirani šleperi pa ne mogu svojim vozilima ili poljoprivrednim mašinama da uđu u svoja dvorišta, a da je problem i smeće.

"Ne mogu da stignem da svakodnevno čistim dvorište od smeća. Fiziološke potrebe vrše pored moje kapije i u bašti. Već mesec dana ne mogu da spavam. Obraćali smo se policiji, ali niko ništa nije preduzeo da reši taj problem", kazala je Stevka Sekić.

Vozači šlepera i kamiona kazali su da po nekoliko dana čekaju da pređu na Kosovo i Metohiju i da su prinuđeni da fiziološke potrebe vrše pored puta, gde su se zatekli, i da odlažu ostatke hrane i smeće.

Vozač Adem Jusufović iz Bosne i Hercegovine rekao je da se toliko čeka zbog carinske procedure i da će on čekati da pređe na Koosvo još najmanje dva dana. "Nalazim se na kraju kolone i čekam da pređem celu proteklu noć. Ispred mene kolona duga više od četiri kilimetra znači da ću čekati još dan dva. Razumem meštane, ali mi smo prinuđeni da kad se jedan kamion povuče da palimo kamione u koloni i da se približavamo prelazu. Tada stvaramo buku bez obzira koje je doba dana ili noći", kazao je vozač Jusufović.

Predsednica opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević navela je da je situacija u selu Merdare veoma zabrinjavajuća. U međuvremenu opština je uputila zahteve nadležnim ministarstvima za izmeštanje kolone kamiona i šlepera van naseljenog mesta i za nabavku mobilnih toaletnih kabina ali još nema odgovora.

"Opština Kuršumlija je obezbedila nekoliko kontejnera, a Komunalno preduzeće je angažovalo svoje radnike koji dežuraju na toj deonici magistralnog puta Niš-Priština. Međutim, problem je što se smeće odlaže i preko noći i svuda, pa ga vetar raznosi. Očekujem da će nam nadležna ministarstva izaći u susret", kazala je Vesna Jakovljević.

Na administrativnom prelazu Merdare, na punktovima policije i carine, nisu želeli da daju izjavu o tome zašto se po nekoliko dana čeka da se pređe na Kosovo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.