Kamioni sa Kosova ne mogu u Srbiju

Izvor: B92, 17.Sep.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamioni sa Kosova ne mogu u Srbiju

Merdare -- Nekoliko desetina kamiona iz Srbije prešlo na Kosovo preko Merdara. Tri kamiona sa Kosova vraćena i nisu mogla da uđu u Srbiju.

Kamioni sa Kosova neće biti propuštani ukolik imaju dokumenta sa oznakom tzv. Republika Kosovo, potvrđeno agenciji Beta u Poreskoj upravi Ministarstva finansija,
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Niko ko ne poseduje validnu dokumentaciju na osnovu propisa Vlade Srbije, neće biti propušten preko administrativnih prelaza", rekao je portparol Poreske uprave Zoran Jovanović.

U skladu sa takvim uputsvom, navodi Jovanović, u petak je u 14.35 na administrativnom prelazu Merdare vraćen kamion "Balkan metals grupe" iz Prištine koji je prevozio repromaterijal za fabriku akumulatora u Somboru.

Jovanović je objasnio da je vozač kamiona prvobitno imao dokumantaciju izdatu u severnom delu Kosovske Mitrovice od strane nadležnih organa Srbije, ali da su mu na samom prelazu cariski predstavnici Kosova oduzeli dokumenta i izdali nova dokumenta sa oznakama Republike Kosovo.

U levom uglu tog dokumenta, kako je objasnio Jovanović, nalazili su se simboli Republike Kosovo, a u desnom carine Kosova.

Na Merdaru je trenutno mirno, nema zastoja niti gužvi, a putnički saobraćaj se normalno se odvija.

Na administrativnom prelazu Merdare od petka 16. septembra na teritoriju Kosova pušteno je 27 kamiona sa robom iz Srbije, potvrdjeno je Tanjugu na ovom prelazu.

Šerif Havoli, šef carinske ispostave kosovske carine na Merdaru, kazao da kada je reč o kamionima koji su prevozili pretežno žito, brašno i građevinski materijal.

Jedan kamion, koji je sa Kosova prevozio otpadno olovo, srpske vlasti su vratile, dok je kamion s materijalom za reciklažu pušten u Srbiju i taj kamion je, kako je Havoli kazao, pušten jer je imao prateća dokumenta "paralelnih institucija sa severa Kosova".

Priština će, kako su preneli lokalni elektronski mediji, pratiti kako će reagovati carinske vlasti Srbije prema izvozu robe sa Kosova u centralnu Srbiju.

Zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da će Kosovo odgovoriti reciprocitetom ako se na neki način ne bude poštovao sporazum koji je 2. septembra postignut u Briselu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.