Barikade na Jarinju uklonjene, administrativni prelaz još nije profunkcionisao, na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2022, 07:12

Barikade na Jarinju uklonjene, administrativni prelaz još nije profunkcionisao, na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno

Ni više od dva i po sata, i pored toga što su uklonjenje barikade sa magistralnog puta kod mesta Gornje Jarinje, administrativni prelaz Jarinje još nije profunkcionisao.

Na pitanje Tanjuga zbog čega je to tako, kosovski policajac je rekao da čekjau odluku prištinske vlade, da bi se prelaz otvorio.

Administrativni prelaz Jarinje od juče posle podne bio je zatvoren za saobraćaj, zbog blokada puteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema tom prelazu.

Srbi sa severa KiM sinoć su blokirali saobraćaj na magistralnim putevima - u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupče kod Zubinog potoka, izražavajući time miran protest zbog poteza Prištine, kojim se ugrožava opstanak Srba na Kosmetu.

Nakon toga, kosovska policija zatvorila je Jarinje i Brnjak za putnički saobraćaj.

Kfor je saopštio da i danas pažljivo prati situaciju na severu Kosova u saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

"U skladu sa svojim mandatom UN, Kfor ostaje snažno posvećen bezbednosti, spreman da usvoji neophodne mere da bi se očuvala sigurnost da bi se očuvala bezbednost na Kosovu", objavio je Kfor na Tviteru.

U sinoćnjem saopštenju Kfor je ocenio da je bezbednosna situacija na severu KiM bila napeta, da je pomno prati i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

14.30 - Stano: EU pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je danas portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.

Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javlja reporter RTS-a.

Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po vremena, ali od jutros nema gužvi, čeka se 10 minuta.

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Policajci su rekli da sve funkcioniše kao i ranije.

Nakon višesatnih tenzija, Priština je, na zahtev SAD, odlučila da odloži primenu mere o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, do 1. septembra, ali, kako je saopšteno, tek ukoliko budu uklonjene sve postavljene barikade.

U međuvremenu, od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vreme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokument preda prilikom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije.

Prištinska vlada saopštila je noćas da će odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila biti odložene do 1. septembra, ukoliko budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Na severu Kosova i Metohije bilbordi "Dobro došli u ZSO"

Sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije jutros su osvanule sa porukama "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština".

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole "Ovo je ZSO", simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu ZSO.

Te poruke istaknute su na glavnom šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i na bilbordima na ulazima i izlazima u četiri opštine.

Više od devet godina, tačno 3.391 dan Priština odbija da sprovede Prvi Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, a više puta prethodnih dana mogle su se čuti poruke i zahtevi Srba sa Kosova i Metohije da žele formiranje ZSO i da je to preuzeta obaveza koju Priština mora da ispuni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština na mesec dana odložila primenu mera; Vučić: Predstoji nam teška politička borba

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2022

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javlja reporter RTS-a.  Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po vremena, ali od jutros nema gužvi, čeka se 10 minuta. Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.