U Srbiji obeležen Međunarodni dan žena

Izvor: Politika, 08.Mar.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji obeležen Međunarodni dan žena

BEOGRAD – Međunarodni dan žena, 8. mart obeležen je danas u Srbiji nizom manifestacija, na kojima je istaknuto da je za razvoj društva potrebno veće učešće žena u društvenom, političkom i ekonomskom životu zemlje.

Učesnici skupa „Žene u javnom životu” istakli su da je Srbija postigla napredak u pogledu ravnopravnosti polova, ali je i dalje potrebno veće učešće žena u političkom životu, ekonomiji i donošenju važnih državnih odluka.

Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije u narednom sazivu trebalo bi da ima 33 odsto žena, i, kako su ocenili učesnici skupa, ta izmenjena zakonska odredba trebalo bi da unapredi položaj žena i donese boljitak celokupnom društvu.

Predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović je na skupu uručena Povelja za zasluge u unapređenju rodne ravnopravnosti i zalaganje za veću zastupljenost žena u parlamentu.

U okviru kampanje „Karavan ženskih prava” na Terazijama je organizovana ulična akcija sa ciljem da podseti žene šta je 8. mart bio nekada, a šta je danas, a prolaznici su na njihovom štandu mogli da provere svoje znanje o ženskim pravima i istoriji 8. marta.

Nevladina organizacija Žene u crnom obeležila je praznik uličnim maršem Knez Mihailovom ulicom i otkrivanjem spomen-ploče feministkinji Kseniji Atanasijević u Gospodar Jovanovoj ulici.

Oko 150 žena okupilo se na Trgu Republike, noseći transparente sa natpisima „Ni suvišne, ni poslušne, i buntovne i solidarne”, „Jaka žena - jaka demokratija”, „Feminizam je naš izbor”, kao i fotografije istaknutih srpskih i svetskih feministkinja.

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da ta partija smatra da se roditeljstvo najefikasnije može pomoći jeftinijim potrepštinama i osnivanjem fondova za pomoć majkama i deci u koje bi bila usmerena sredstva od različitih poreza.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je u razgovoru sa privrednicama Beograda poručio da će se ta partija zalagati za veću zaposlenost žena u Srbiji.

Članice Foruma žena Socijaldemokratske partije Srbije su kod Terazijske česme delile prolaznicama ruže i čestitke, a predsednica Foruma Vesna Stanković im je poručila da treba da se probude, preuzmu deo odgovornosti i svoje živote stave u svoje ruke.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da su žene u Srbiji i dalje diskriminisane i ugrožene na različite načine, što pokazuje i činjenica da je samo tokom prošle godine 48 žena stradalo u različitim vidovima nasilja, dok je na hiljade bilo duže ili kraće vreme u Sigurnim ženskim kućama širom zemlje.

Kao poklon svim Beograđankama puštene su u rad i četiri fontane, a prvih 100 žena koje su između 11 i 12 časova obišle beogradske pijace Zvezdara, Kalenić, Blok 44 i Vidikovac dobile su ružu.

Forum žena u Prijepolju organizovao je akciju „Biram da budem izabrana”, a u Pirotu su Osmomartovsku šetnju organizovale nevladine organizacije „Žene juga” i „Ternipe”.

Beta

objavljeno: 08.03.2012
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.