Školske knjige pune seksizma

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2016, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školske knjige pune seksizma

Obeležavajući Međunarodni dan žena, Unesko je istakao da postojeći negativni stereotipi u zemljama u razvoju podrivaju obrazovanje žena.

Kao najveći problem istaknuto je to što se u školskim vežbankama žene najčešće dovode u vezu sa kućnim poslovima i svode na ulogu negovateljica. Ovo je skrivena prepreka na putu za postizanje rodne ravnopravnosti, kaže Manos Antoninis iz Uneska.

Tema ovogodišnjega Dana žena je "Planeta 50-50 do 2030", koja ukazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na to da je cilj da globalna jednakost bude postignuta do 2030. godine u oblastima kao što su obrazovanje i budu privedeni kraju svi oblici diskriminacije.

Unesko je pozvao korisnike Tvitera da pruže primere iz vežbanki iz svog okruženja putem haštaga #BetweentheLines.

Dosadašnji primeri pokazuju da se u zemljama na području Azije i Afrike muškarci najčešće predstavljaju kao biznismeni, preduzetnici, inženjeri, naučnici i političari, dok žene uglavnom kuvaju i vode računa o deci. U vežbankama su takođe generalno muškarci mnogo više zastupljeni od žena.

Prema izveštajima, oko pola milijarde žena u svetu ne ume da čita, što iznosi dve trećine nepismenih ljudi u svetu. Zemlje u kojima je zasigurno najteže roditi se i živeti kao žena su: Niger, Somalija, Centralnoafrička Republika, Jemen, Kongo, Avganistan, Obala Slonovače, Čad i Komori.

Autor: BBC
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.