Rana dijagnostika najvažnija za izlečenje raka dojke

Izvor: RTS, 24.Okt.2018, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rana dijagnostika najvažnija za izlečenje raka dojke

Na Međunarodni dan borbe protiv raka dojke podsećamo da je to najčešći oblik maligniteta kod žena u svetu. Prema podacima organizacije Europa dona, oko 1,67 milionaoboli svake godine. U Srbiji se godišnje otkrije oko 4.600 novoobolelih. Lekari preporučuju redovne preglede, jer je rana dijagnostika najvažnija za izlečenje.
Vranjanka Radica Zlatanović otkrila je bolest u ranoj fazi, operisana je pre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pet godina. Sada redovno ide na kontrole i konzilijum, na šest meseci.

"Imala sam zračenje, hemoterapije nisam imala, i za sada sam dobro, fino. Svim ženama preporučujem da idu na preglede", kaže Radica Zlatanović, iz Vranja.
"Godišnje između 180 i 200 operacija, intervencija obavimo vezano za rak dojke" navodi hirurg u vranjskoj bolnici dr Vukašin Antić.
Praksa pokazuje i da više žena dolazi na preglede, ipak, ima i onih manje odgovornih.
U vranjskoj bolnici dnevno mamografiju obavi 8 do 10 žena, od početka godine pregledano je 1.200 žena. Nema liste čekanja, ali postoji lista zakazivanja. Kada je urgentno, na pregled ne čekaju.

"Pitamo koji problem ima, oseća li neke tegobe, da li je imala neke vidljive promene, nije imala, genetika, i onda ih pripremimo", objašnjava Marija Đorđević Petković, viši radiološki tehničar u Vranju.
"Na 100, 120 urađenih pregleda dijagnostikuje se 2 do 3 karcinoma. Otkrivanjem na vreme omogućava se pacijentu da taj problem reši na odgovarajući način", navodi dr Nebojša Milosavljević, načelnik Službe za radiologiju.
U Pčinjskom okrugu digitalne mamografe imaju bolnice u Vranju i Surdulici, analogne u Bujanovcu i Vladičinom Hanu.
Zahvaljujući ovom digitalnom mamografu, donaciji Japanske vlade, u Kruševcu se skrining program raka dojke sprovodi od 2014. godine i za to vreme otkriveno je 29 karcinoma.

Na nivou Rasinskog okruga skriningom bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 19.300 žena starosti od 50 do 69 godina. Iako su im pozivi upućeni odziv je nezadovoljavajući.
Otuda kruševački radiolozi jednom do dva puta nedeljno, volonterski organizuju tribine kako bi ukazali na značaj prevencije, a ono što je primetno da je bolji odziv žena sa sela nego iz grada.
„Do sada smo ukupno od početka našeg rada pregledali 15.000 pacijentkinja, koje su delom skrining delom dijagnostičke mamografije. Radimo oportuni skrining za Ćićevac, Varvarin, Aleksandrovac i Brus i slavni podaci uopšte nisu. Imamo na 1.200 žena od početka godine, koliko je do sada uradjeno skrininga, otkriveno osam karcinoma dojke. Dakle, neka se jave kada su zdrave. Ako se karcinom otkrije u ranoj fazi u 98% slučajeva je izlečiv. Ono što je osnovno da poručim jeste da je mamografija bezbedna, u potpunosti, i da je bezbolna. I da je manja doza zračenja nego jedan prekookeanski let" kaže dr Rada Joksimović Zmejkoski, načelnica radiološke službe DZ Kruševac.
Skrining na karcinom dojke je besplatan, mogu ga obaviti sve pacijentkinje bez obzira na overenu zdravstvenu knjižicu i što je najvažnije, onda kada one požele jer kruševački Dispanzer radi u dve smene.
Rezultati pregleda ženama se saopštavaju najkasnije za dve nedelje, a ukoliko se kancer otkrije operacija se zakazuje u roku od nedelju dana, što povećava i šanse za izlečenje.
 
 
 
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.